Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090306-lutz-volvosaab
090306-lutz-volvosaab
090306-lutz-volvosaab
090306-lutz-volvosaab

GM-chefen: Saab och Volvo borde gå ihop

GM:s vice styrelseordförande Bob Lutz tycker att de två krisdrabbade svenska biltillverkarna borde slå sina påsar ihop. På så sätt skulle både GM och Ford ”bli av med ett problem.”

GM:s vice styrelseordförande och produktchef Bob Lutz håller med dem som tycker att de svenska sorgebarnen Saab och Volvo borde slås ihop till ett bolag. Men inte för att det skulle vara det bästa för Saab och Volvo, utan för att det är det bästa för deras ägare.

– Min favoritkombination är att slå ihop Volvo och Saab. Då blir både vi och Ford av med ett problem, säger Lutz till TT.

Hans uttalande bör enligt TT uppfattas som halvt på skämt, halvt på allvar. Men det speglar ändå GM-ledningens kyliga hållning till det svenska dotterbolaget. Lutz säger till TT att han inte vill lägga ned Saab utan helst hitta en köpare. Att behålla Saab är dock helt uteslutet.

– Vi kan inte hålla på och pumpa in mer pengar i det företaget. Det har vi gjort i så många år. Det har inte blivit bättre, försäljningen går inte upp, säger han till TT.

Lutz ser inte heller ljust på möjligheten att sälja Saab. Enligt honom blir det svårt eftersom köpare tittar på försäljning och lönsamhet, precis som den svenska regeringen.

– Vem vill köpa ett företag som har gått med förlust år efter år?

Saab:s vd Jan-Åke Jonsson har en mer optimistisk syn på Saabs framtid. I samband med Genèvesalongens öppnande berättade Johansson för Automotive News Europe att det i dagsläget finns fem intressenter. Inom en och en halv vecka ska de som är seriösa ha singlats ut.

Läs mer