Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080214-lutz-växthuseffekten
080214-lutz-växthuseffekten
080214-lutz-växthuseffekten
080214-lutz-växthuseffekten Foto: General Motors/Tom Pidgeon

GM-chefen tror inte på växthuseffekten

GM:s vice ordförande Bob Lutz är uppenbarligen inte övertygad om växthuseffektens existens. På en middag med inbjudna journalister ska han ha sagt: "Global warming is a total crock of shit."

GM:s vice styrelseordförande Bob Lutz är känd för att leverera inte alltid så passande one-liners. Men frågan är om han inte har överträffat sig själv den här gången och kanske till och med skitit i det blå skåpet. Med all säkerhet kommer miljöorganisationer och miljöfrämjare i allmänhet att se hans senaste uttalande som en ren förolämpning. Att ledaren för en av världens största biltillverkare inte verkar ta miljödebatten på allvar får ses som en stor besvikelse.

På en privat middag med inbjudna journalister i Dallas kom det oväntade uttalandet: ”Global warming is a total crock of shit”. Översättningen får ni stå för själva. Möjligen insåg han genast sin groda eftersom han med detsamma tillade att han är en skeptiker, men inte en förnekare. Enligt D Magazine ska Bob Lutz ha sagt att hans åsikter inte är representativa för GM och att hans åsikt inte har någon betydelse. GM har dock ännu inte på något sätt försökt tona ned Bob Lutzs osmidiga uttalande.

Varför Bob Lutz så aktivt har förespråkat den omtalade plug-in hybriden Chevrolet Volt förklarar han med att han vill minska USA:s beroende av importerad olja. Den före detta marinsoldaten Bob Lutz ser detta som viktigare än att minska koldioxidutsläppen.