Foto: License Agreement - Please read the following impo

GM Design fyller 85

General Motors Design är med sina snart fyllda 85 år världens äldsta in-house designavdelning. Vi har bilderna på ett urval av guldkornen.

General Motors är inte bara en av världens äldsta biltillverkare, utan är även det bilföretag som först av alla insåg vikten av att ha en slagkraftig designavdelning. Design- och karosseriföretag som LaSalle och Zagato kom visserligen tidigare, men General Motors var det första större bilföretaget som utvecklade en helt integrerad designavdelning för sina produkter. 

 Fram till dess att Harley Earl den 23 juni 1927 utsågs till ansvarig för att utveckla färg- och formkombinationer på GM:s produkter hade bilvärlden mest präglats av Henry Fords idé om att kunden kan få bilen i vilken färg hon vill, så länge den var svart.

 Men det var inte bara själva designen som Harley Earl skissade fram. Bland Earls påfund hittas bland annat konceptbilen, årliga uppdateringar av modellernas design, den klassiska 50-talsfenan och den första Corvetten. Dessutom var han under 40-talet den första att anställa kvinnliga bildesigners. 

 När Earl gick i pension 1958 ersattes han av William Mitchell som var ansvarig för 60-talets muskelbilar som Pontiac GTO, Corvette Stingray och Chevrolet Camaro.

 Nedan finner du ett urval av GM:s serietillverkade bilar, varvat med konceptbilar från då och nu.