Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110301-saab antonov gm110301-saab antonov gm110301-saab antonov gm
110301-saab antonov gm

GM godkänner Antonov som Saab-ägare

Ryske affärsmannen Vladimir Antonov var tidigare inte speciellt populär sett med GM-ögon. Nu har GM dock ändrat sig och godkänner honom som Saab-ägare. Nu ska Victor Muller göra allt som står i hans makt för att få in Antonov i Saab. Endast ett hinder kvarstår.

Vladimir Antonov har stått ute i kylan det senaste året. GM frös ut honom från Saab-affären redan innan Spyker Cars tog över den svenska biltillverkaren. Det senaste året har Antonov själv jobbat hårt för att visa att hans namn är rent som snö. Nu visar det sig att GM har mjuknat i frågan, så pass mycket att de nu godkänner honom att gå in som ägare i Saab Automobile.

Men ett hinder kvarstår innan Antonov kan ropa hej.

– Den svenska regeringen och General Motors är inget problem längre. Men nu har vi en annan käpp i hjulet, och det är EIB. Vi har precis börjat förhandla med dom, säger Antonov till TV4 Ekonominyheterna.

EIB som Antonov talar om är alltså Europeiska investeringsbanken som Saab har lån hos, ungefär 400 miljoner euro.

Saabs styrelseordförande Victor Muller vill inget annat än att ha in Vladimir Antonov som ägare i Saab och han har en plan. Men han är övertygad om att det kommer att ta tid med EIB.

Planen är att lösa in EIB-lånen och därmed få loss säkerheterna. Det skulle öppna dörren för Antonov samtidigt som mer pengar skulle kunna lånas.

– Säkerheterna skulle kunna belånas för en miljard euro. Det räcker gott och väl för att utveckla Saab för framtiden, säger Vladimir Antonov till TV4 Ekonominyheterna.

Läs mer