080604-gm-hummer-nedskrn
080604-gm-hummer-nedskrn

GM kan komma att sälja Hummer

De stigande bränslepriserna tvingar GM att vidta drastiska åtgärder. Bland annat ska fyra USA-fabriker läggas ned och tusentals anställda får gå. Vad det gäller Hummer överväger man alla alternativ – inklusive försäljning och nedläggning.

Precis som här hemma i Sverige plågas amerikanerna av de stigande bränslepriserna. Medan vi svenskar köper allt fler etanolbilar går de amerikanska bilköparna en annan väg, de byter till mindre bilar. Den utvecklingen har nu börjat märkas på allvar i biltillverkarnas beteende. Ford uppger att de lägger över allt mer av sin produktion till mindre och snålare bilar, samtidigt som modeller som tidigare endast sålts i Europa nu även ska säljas på den amerikanska marknaden. Nu tillkännager General Motors att de vidtar kraftiga åtgärder för att tillmötesgå kundernas efterfrågan på mindre bilar.

Förts och främst har GM-styrelsen slutgiltigt bestämt sig för att sätta plugin-hybriden Volt i produktion senast 2010. I ett pressmeddelande gör man även klart att det ska byggas en ny bil i kompaktklassen. Den nya lilla bilen ska byggas på Delta-plattformen, som även uppges ligga till grund för nya Saab 9-3. Eftersom de amerikanska bilspekulanterna i allt högre grad ratar de stora suvarna och pick-uperna ser GM sig tvingade att stänga ned produktionen vid fyra fabriker där de riktigt stora bilarna byggs. Samtidigt som produktionen av de stora bilarna läggs ned på flera håll ökar man takten i de fabriker som bygger de mindre modellerna.

GM:s sparpaket innebär att 19 000 kontraktsanställda får gå. Det motsvarar en fjärdedel av GM:s hela tjänstemannakollektiv. Sedan 2005 har GM beslutat om sparpaket på nio miljarder dollar och sagt upp tiotusentals anställda.

Den mest uppenbara förändringen för GM är att man ser sig tvungna att genomföra en strategisk översyn av Hummer-märket. Man ska noga överväga om Hummer överhuvudtaget passar in i GM-koncernen. För tillfället är GM öppna för alla alternativ, allt från en total omläggning av Hummers modellutbud till en delvis eller fullständig försäljning av märket. Hur det än blir är det mycket troligt att Hummer kommer att förändras framöver, om det ens får finnas kvar.

Läs mer