090701-gm-opel-rhj Foto: Axel Wierdemann

GM kommer inte överens med Magna – letar ny Opel-köpare

Den utdragna bilsåpan som såg ut att vara över i slutet av maj tar nu en ny vändning. Enligt Financial Times har GM och Magna svårt att komma överens om försäljningen av Opel. GM uppges i stället vara nära att sälja Opel till belgiska RHJ.

 Efter många timmars förhandlingar mellan tyska politiker, amerikanska regeringsrepresentanter och de inblandade företagen blev det äntligen klart – Opel skulle säljas till den kanadensiska bildelsleverantören Magna med understöd av ryska storbanken Sberbank och den ryska biljätten GAZ. Nu verkar det som att överenskommelsen är på väg att rivas upp. Financial Times uppger att Opels ägare General Motors för intensiva förhandlingar på nytt med rivaliserande budgivare. Den som ligger bäst till i dagsläget är det belgiska holdingbolaget RHJ International som föll ifrån tidigt från vårens förhandlingar.

Enligt Financial Times gör RHJ en comeback i förhandlingarna med ett kraftigt förbättrat bud som ska falla GM bättre i smaken. RHJ uppges bland annat ta större hänsyn till de tyska Opel-anställda. GM uppges studera budet noga. Enligt en källa som Financial Times talat med kan en avsiktsförklaring mellan GM och RHJ undertecknas inom några dagar. Kinesiska Beijing Automotive Corporation uppges också ha kommit med ett nytt bud, även om detta inte tros räcka till. Fiat, som länge låg bra till i förhandlingarna, har inte sockrat sitt tidigare bud på Opel.

Kanadensiska Magna uppskattas alltjämt ligga bäst till i förhandlingarna. Kanadensarna har bland annat starkt stöd hos de tyska socialdemokraterna. Men med GM är relationen aningen kyligare. Den stora stöttestenen är enligt Financial Times Magnas tillgång till GM:s globala plattformsteknik. Magna, tillsammans med sina ryska partners, planerar som bekant att tillverka Opel-bilar och Opel-baserade bilar i nya fabriker i Ryssland.

Läs mer