Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091218-gm kunde gjort mer091218-gm kunde gjort mer091218-gm kunde gjort mer
091218-gm kunde gjort mer

”GM kunde ha gjort mer”

En mycket överraskad Maud Olofsson beklagar GM:s beslut i dag. Hon säger att regeringen har kämpat men att GM kunde ha gjort med för Saab.

– Ett mycket tråkigt besked för alla anställda och det kommer vid sämsta tänkbara tillfälle, sa näringsminister Maud Olofsson som en första kommentar efter det att nyheten om Saab släppts.

Hon tror inte att GM har riktigt klart för sig hur avvecklingen ska gå till. GM uttryckte att nedläggningen ska gå ordnat till vilket betyder att GM täcker alla Saabs skulder utan att låta bolaget gå i konkurs. Därmed ombesörjer GM att alla fordringsägare får betalt.

Under presskonferensen i Trollhättan tidigare i dag var Maud Olofsson kritisk.

– Det är GM som äger Saab, och GM kunde ha gjort mycket mer för Saab under alla år. Det är ytterst ägaren som är ansvarig, och ett stort multinationellt bolag ska visa ansvar mot sina anställda. Det vi har gjort från regeringens sida är att stärka upp forskningssidan. Vi har sett till att vi har väl utbildad arbetskraft. Vi har gjort en massa saker för att göra det så attraktivt som möjligt att vara här i Trollhättan. Jag har svårt att se vad vi skulle kunna göra annorlunda.

Nu vill hon se ett GM som tar sitt ansvar.

– Det viktigaste nu är att ta hand om de anställda och framtiden, hur man ska ta tillvara kunnandet och vad vi kan bygga för nytt utav det.

På frågan om det finns möjlighet för staten att gå in och rädda Saab är det fortfarande samma svar som tidigare:

– Vi har inte det kunnandet och inte pengarna.

En annan som är överraskad över dagens besked statssekreterare Jöran Hägglund som är regeringens chefsförhandlare i bilindustrifrågor. Han fick redan i natt en antydan vad som väntade i dag.

– Det är en oerhörd besvikelse och jag hade hoppats på en bättre utgång. Nu gäller det för oss att ta den här helgen på oss och fundera på vad det innebär och arbeta utifrån det, berättar han för TT och menar att de olika parterna jobbade stenhårt för att dra det här i hamn innan tidsfristen skulle gå ut 31 december.

– Möjligen fanns det en viss osäkerhet kring EIB:s tidsplan rent formellt.

GM:s vice vd John Smith försäkrar att regeringen har gjort sitt jobb.

– Den svenska regeringen har verkligen försökt stötta oss genom den här processen. De har arbetat väldigt hårt sedan mitten av november när Koenigsegg försvann ur förhandlingarna. De har gjort allt de sa att de skulle göra och det är vi tacksamma för. De har hela tiden varit tydliga med att de inte ville gå in som investerare men att de var beredda på att stötta andra investerare.

Allt om Saabs nedläggning

Krönika

I fokus