Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081029-gm-lägger-ned-suv
081029-gm-lägger-ned-suv
081029-gm-lägger-ned-suv
081029-gm-lägger-ned-suv

GM lägger ned utveckling av stora suvar

GM-ledningen har nu fattat det beslut som hade varit otänkbart för tio år sedan. Utvecklingen av plattformen för nästa generation fullstora suvar har lagts ned. Det blir ingen ny Escalade, Yukon och inte heller någon ny Suburban.

Nu kommer chockbeskedet för alla amerikanska hockeymorsor och guldtandsförsedda hip-hopare. De kommer inte att kunna byta in sin Cadillac Escalade mot en efterföljare. General Motors tänker nämligen inte utveckla någon. GM har beslutat att lägga ned det gigantiska CXX-projektet som skulle ge en ny generation stora suvar, en investering på omkring 16 miljarder kronor. Det var en enhällig GM-ledning som nyligen beslutade att ta livet av bilar som Chevrolet Suburban, Tahoe, Cadillac Escalade och GMC Yukon – 1990-talets storsäljare för GM.

GM:s vice ordförande Bob Lutz säger till New York Times att det i dagens klimat hade varit väldigt svårt att försvara en 16-miljarderssatsning på ersättare till de stora suvarna. Den nya suvplattformen skulle ha börjat tillverkas under senare delen av 2011. Det är ännu oklart om GM planerar att låta de nuvarande generationerna fortsätta sin tjänstgöring ett par år till eller om de läggs ned inom kort. Det kloka vore förmodligen att avveckla produktionen av de fullstora suvarna snarast. Försäljningen av Tahoe rasade till exempel med 30 procent under årets första nio månader och det går inte mycket bättre för dess syskon. GM meddelade tidigare i oktober att produktionen av Chevrolet TrailBlazer, GMC Envoy och Saab 9-7X läggs ned i december på grund av fallande försäljningssiffror.

Frågan är nu om det här är dödstöten för de största suvarna. GM:s modeller var pionjärerna i segmentet och har trots allt varit stora försäljningsframgångar för företaget. Hur det än går kan vi vara säkra på en sak: De mindre suvarna står redo att ta över suvmarknaden.

Läs mer