090616-saab-koenigsegg-gm

GM och Koenigsegg Group AB överens om Saab

I går kunde vi berätta att Koenigsegg bildat ett koncernbolag – Koenigsegg Group AB. Nu på förmiddagen bekräftar GM att de tecknar en avsiktsförklaring med just Koenigsegg Group AB om Saab Automobile. Överenskommelsen sägs säkra Saabs framtid.

Alla spekulationer kring Koenigsegg och Saab-affären de senaste dagarna visar sig nu stämma överens med verkligheten.

Det är GM och nybildade konsortiet Koenigsegg Group AB som i dag bekräftar detaljerna i den avsiktsförklaring som ska mynna ut i ett köp av Saab Automobile, något som sägs säkra den Trollhättebaserade biltillverkarens framtid.

Försäljningen tros vara avklarad i slutet av tredje kvartalet i år, alltså i slutet av sommaren. Försäljningen innehåller en förväntad finansiering på 600 miljoner dollar (motsvarar drygt 4,7 miljarder kronor) från Europeiska investeringsbanken (EIB) med statliga lånegarantier från Sveriges regering. Dessutom tillkommer ytterligare finansiering från GM och Koenigsegg Group AB som ska hålla uppe Saabs verksamhet och fortsatta investering i produktprogrammet. Enligt GM:s pressmeddelande inkluderar detta flera nya bilar som befinner sig i de sista utvecklingsfaserna.

Dagens besked ses som en framgångsrik milstolpe i Saabs rekonstruktionsarbete som tog fart den 20 februari i år.

– Det här är ännu ett viktigt steg i återskapandet av GM och dess europeiska verksamheter, säger Carl-Peter Forster, vd för GM Europa, och fortsätter:

– Saab är ett högt respekterat varumärke med stor potential. Den här affärsuppgörelsen är den bästa möjligheten för Saab att stärkas som företag. Koenigsegg Groups unika kombination av nyskapande, entreprenörsanda och ekonomisk styrka, kombinerad med Koenigseggs bevisade förmåga att på ett effektivt sätt tillverka svenska sportbilar I världsklass har gjort dem till det bästa alternativet för Saab så väl som för General Motors.

Överenskommelsen mellan GM och Koenigsegg Group AB innehåller ett fortsatt samarbete mellan GM och Saab. Under en tydligt angiven tidsperiod, hur lång är i nuläget okänt, kommer det att samarbetas när det gäller plattformar, motorer och växellådor. Planen är dessutom att tillverka nästa generation Saab 9-5 på hemmaplan, det vill säga i fabriken i Trollhättan.

– Den föreslagna överenskommelsen kommer att ge oss möjlighet att maximera potentialen hos vårt varumärke med hjälp av nya spännande bilar med distinkt svensk karaktär. Dagens tillkännagivande innebär fantastiskt goda nyheter för Saabs anställda, återförsäljare, leverantörer och nuvarande och framtida kunder runt om i världen, säger Jan Åke Jonsson, vd för Saab Automobile AB.

Än en gång vill vi poängtera att en avsiktsförklaring inte är detsamma som ett köpeavtal, så än ska vi inte ropa hej. Men allt pekar på att det blir Koenigsegg Group AB som köper Saab Automobile.

Läs mer