090825-gm-behålla-opel
090825-gm-behålla-opel

GM överväger att behålla Opel

Efter månader av förhandlingar kan det slumpa sig så att det inte blir någon försäljning alls. Enligt Wall Street Journal har General Motors tänkt om och överväger att behålla sitt dotterbolag Opel. Men först måste 30 miljarder kronor skrapas ihop.

 Turerna om GM:s tyska dotterbolag Opel/Vauxhall tycks närmast oändliga vid det här laget. Ena stunden har det varit klart att kanadensiska Magna blir ny ägare, bara för att stunden senare luta åt att det i stället är belgiska RHJ som ligger bäst till i förhandlingarna. Nu har ett nytt alternativ dykt upp – GM kan komma att behålla Opel. Det är amerikanska Wall Street Journal som har talat med tre personer med insyn i förhandlingarna som uppger att GM:s styrelse har kommit på andra tankar.

Styrelsen uppges ha gett GM:s ledning, med Fritz Henderson i spetsen, i uppdrag att utreda möjligheten att behålla Opel. I detta uppdrag ingår dessutom den svåra uppgiften att leta rätt på 4,3 miljarder dollar, motsvarande 30 miljarder kronor, för att finansiera Opels verksamhet och en förnyelse av denna.

GM, som nyligen ombildades under konkursskydd och har den amerikanska staten som huvudägare, har inte tillåtelse att använda statsstödet till verksamhet som ligger utanför USA:s gränser. Ett sätt att få ihop de pengar som behövs för att fortsätta driva Opel kan i stället bli att sälja eller belåna GM:s verksamhet i Kina.

GM:s saktfärdighet i Opel-affären har redan börjat väcka ilska hos tyska politiker och det lär inte bli bättre nu. Med endast fem veckor kvar till valet i Tyskland har Opel-affären blivit en viktig fråga för Angela Merkel och hennes regering att visa handlingskraft i. Den tyska regeringen har tagit tydlig ställning för Magna, uppbackat av ryska finansiärer, i förhandlingarna om Opel.

Läs mer