Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100617-gm-opel-lån
100617-gm-opel-lån
100617-gm-opel-lån
100617-gm-opel-lån

GM rekonstruerar Opel utan hjälp

Efter långdragna förhandlingar har General Motors beslutat att dra tillbaka alla ansökningar om lån för att rekonstruera Opel. GM har tröttnat på att vänta och säger nu att de klarar sig själva.

 I segdragna förhandlingar har General Motors försökt få de europeiska länderna att bistå med pengar till rekonstruktionen av Opel/Vauxhall. Storbritannien och Spanien har visat sig villiga men den tyska regeringen sade nej i förra veckan. Nu meddelar GM att de drar tillbaka sin önskemål om statliga lån. I ett pressmeddelande förklarar de att det inte har skett några förändringar av de ekonomiska behoven, det behövs fortfarande stora insatser för att rekonstruera Opel, men processem har visat sig mer komplex och tidsödande än vad GM hade förutsett.

Eftersom Opel fortfarande är i behov av en rekonstruktion, och det ganska snart, ser GM sig tvungna att ta saken i egna händer och finansiera hela projektet själva. GM:s förbättra ekonomiska status uppges också ha bidragit till belsutet att dra tillbaka önskemålen om lån.

– Våra ekonomiska behov har inte förändrats och vi blev lovade att lånegarantier till europeiska företag inom ramen för EU-programmet för att kompensera effekterna av den ekonomiska krisen också skulle vara tillgängliga för Opel/Vauxhall. Men efter en mycket lång proces visar det sig att så inte är fallet, säger Opels vd Nick Reilly.

GM säger inte hur de nu ska finansiera rekonstruktionen av Opel, ett projekt som väntas innebära investeringar på totalt elva miljarder euro. 

Läs mer