Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091012-hummer-tengzhong
091012-hummer-tengzhong
091012-hummer-tengzhong
091012-hummer-tengzhong Foto: Jim Fets

GM säljer Hummer till Tengzhong

Efter mycket om och men har krisdrabbade GM börjat få fart på sina försäljningar. Först att lämna GM-familjen blev Opel och nu försvinner Hummer till kinesiska Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery.

 Amerikanska General Motors har inte haft det lätt att banta bort de delar av företaget som ansetts överflödiga. Pontiac läggs ned, Saturn likaså, Saab-försäljningen pågår fortfarande och försäljningen av Opel/Vauxhall till Magna har varit allt annat än smidig. Nu är det i alla fall klart att GM blir av med det svarta fåret Hummer. Det har verkat klart sedan länge, men först nu meddelas det att GM och kinesiska Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery har kommit överens.

Enligt avtalet ska Tengzhong ta över 80 procent av aktierna i Hummer. Den private affärsmannen Suolang Duoji köper resterande 20 procent. GM har inte avslöjat exakt hur stor köpesumman är, men läckta uppgifter säger att GM får 150 miljoner dollar, cirka 1 miljard kronor, för Hummer.

Försäljningen kommer inledningsvis inte att innebära några nedskärningar i USA. Enligt överenskommelsen ska GM även i fortsättningen ansvara för tillverkningen av Hummer-bilarna. GM-fabriken i Shreveport ska sätta ihop H3 och H3T på kontrakt och AM Generals fabrik i Mishawaka ska tillverka H2. Så ska det se ut fram till juni 2011, med en möjlig förlängning med ett år. Enligt GM säkras lite mer än 3 000 arbetstillfällen i USA. Dessutom får Hummers vd James Taylor sitta kvar på sin post.

Representanter för Hummer och Tengzhong ska träffas i veckan för att diskutera märkets framtid. Det enda som är klart i dagsläget är att alla Hummer-bilar ska bli etanolkompatibla och att en dieselversion av H3 ska lanseras, dock inte i USA. 

Läs mer