080625-gm-mindre-motorer
080625-gm-mindre-motorer

GM satsar på små motorer i USA

Allt fler biltillverkare verkar vakna till liv nu när försäljningssiffrorna för bilar med stora och törstiga bensinmotorer sviktar. GM känner i allra högsta grad av de tuffa tiderna, inte minst på hemmaplan, vilket får den amerikanska biltillverkaren att agera. Om två år presenteras en ny motorfamilj med volymer på mellan en och 1,4 liter.

Jänkarna är inte direkt kända för att tillverka små snåla motorer, men det ska bli ändring på det nu när det amerikanska folket mer och mer ratar stora pickuper till förmån för bilar med färre cylindrar än åtta. GM tänker ta klivet fullt ut och satsar på små tre- och fyrcylindriga bensinmotorer som ska lanseras redan 2010, dock en aning sent sett med europeiska ögon.

Den nya motorfamiljen benämns Family Zero och kommer till en början att bestå av olika maskiner på mellan 1,0 och 1,4 liter. De ska tillverkas i GM:s fabrik i Flint, Michigan.

Den största motorn i familjen kommer att vara den förbränningsmotor som samspelar med elmotorn i plug in-hybriden Chevrolet Volt. Detta enligt uppgifter som Motor Trend har tagit del av.

En version av 1,4-litersmotorn kommer troligen också att hamna i efterträdaren till dagens Chevrolet Aveo. En ännu mindre motor med tre cylindrar och volym under en liter tar plats i den lilla tuffingen Beat (bilden nedan), den bil av tre kandidater som folket röstade fram till produktion.

Kan de amerikanska biltillverkarna lyckas med att vända trenden med sörplande V8-motorer till att få amerikanarna att köra med tre- och fyrcylindrigt? Vad tror du?

Läs mer