Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080717-gm-sparpaket080717-gm-sparpaket080717-gm-sparpaket
080717-gm-sparpaket

GM ska spara 90 miljarder

Krisdrabbade GM presenterade i dagarna ett omfattande sparpaket. För att klara sig ur den rådande krisen får anställda gå, aktieutdelningar dras in samtidigt som man tvingas låna 12 miljarder kronor. Svenska Saab drabbas dock inte av sparpaketet.

Biljätten General Motors har drabbats hårt av krisen på den amerikanska bilmarknaden. Försäljningskurvorna har dalat i takt med att bensinpriserna har stigit, vilket fått kunderna att vända sig från de traditionellt stora suvarna och pick-uperna. Sedan årsskiftet har GM tappat 60 procent av sitt börsvärde och det har till och med spekulerats i att företaget kan vara nära en konkurs, något som GM-ledningen har dementerat kraftfullt. Nu presenterar GM ett stort sparpaket som ska rädda företaget ur krisen. GM:s vd Rick Wagoner kallar åtgärderna ett aggressivt svar på de utmaningar man ställs inför. Han hoppas att GM inte bara ska överleva krisen, utan även komma ut på andra sidan som ett slimmat och starkare företag.

Sparpaketet innebär att GM nästa år ska spara 9 miljarder kronor, 20 procent av de totala personalkostnaderna genom betydande uppsägningar och förändringar av löneförmåner för dem som får vara kvar. De höga cheferna får finna sig i att bli utan bonusar i år och de kan även få se sina löner sänkta. På produktsidan ska tillverkningen av suvar och pick-uper minska ytterligare. GM har tidigare meddelat att tre fabriker som bygger suvar och pick-uper ska stängas under de kommande två åren. Dessa förändringar är nödvändiga då försäljningen av de stora bilarna sjunker snabbt. Under årets första halva minskade försäljningen med 22 procent jämfört med samma period förra året.

Utöver dessa åtgärder ska tillgångar för 23 miljarder kronor säljas, samtidigt som 12 miljarder kronor ska lånas. Allt som allt ska GM:s snabbt sinande kassa stärkas med cirka 90 miljarder kronor. Goda nyheter för Sverige och Trollhättan är att Saab inte nämns någonstans i sparpaketet. Strax före midsommar kom beskedet att det blir Trollhättan som får bygga nya Saab 9-3. Det gäller fortfarande.

– Det är klart att vi förstår att situationen för GM i USA är allvarlig. Men det får inga konsekvenser för oss, som vi ser det just nu, säger Erik Gers, informationschef för Saab Automobile till TT.

Läs mer