Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081008-gm-stopp-europa
081008-gm-stopp-europa
081008-gm-stopp-europa
081008-gm-stopp-europa Foto: GM / Wieck

GM stoppar fabrikerna i Europa

GM meddelade under gårdagen att produktionen ska stoppas tillfälligt i merparten av dess europeiska fabriker. Ett fortsatt kraftigt ras i efterfrågan tvingar GM att stoppa alla fabriker utom en.

Under hösten ska GM tillverka 40 00 bilar färre än planerat i Europa. Därför ska de europeiska fabrikerna stå stilla under perioden 20-31 oktober. Alla GM:s europeiska fabriker berörs av stoppet, bortsett från fabriken i Rüsselsheim, rapporterar Automotive News. Fabriken i Rüsselsheim klarar sig eftersom den är födelseplatsen för nya Opel Insignia, en måstemodell för Opel och GM. Exakt hur Saab påverkas av det nya beskedet är ännu inte klart. Saab meddelade redan i somras att fabriken i Trollhättan ska gå ned på ett skift från och med december i år. 

Beskedet har redan mötts av stor ilska från fabriksarbetarna. Fackliga representanter meddelar att de planerar att vidta rättsliga åtgärder mot GM eftersom de inte blivit informerade om produktionsstoppet i förtid. Beskedet är en lika stor överraskning för dem som det är för oss. Å andra sidan kommer det väl inte som någon större överraskning med tanke på det rådande läget i bilindustrin. Näst intill varje dag nås vi av nya nedskärningsbesked från olika tillverkare. Amerikanska GM är en av dem som har drabbats allra hårdast.

Nya siffror från analysföretaget J.D. Power visar att efterfrågan på nya bilar i Europa fortsätter att sjunka. I september såldes 1,21 miljoner bilar i Europa, vilket är en minskning med 9,2 procent jämfört med september förra året. J.D. Powers prognoser säger att minskningen för hela 2008 lär hamna på 7-8 procent.

Läs mer