Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101011-gm-småbilar
101011-gm-småbilar
101011-gm-småbilar
101011-gm-småbilar

GM storsatsar på småbilar

Nu ska GM bygga småbilar. Amerikanerna meddelar att de investerar drygt 900 miljoner kronor för att nystarta en fabrik i Detroitområdet. I den nyöppnade fabriken ska två nya småbilar sättas ihop.

Trots bilkris och miljödebatt finns de stora suvarna och pickuperna kvar på bred front i Nordamerika, bilköparna har inte övergett dem helt och hållet. Men de utmanas allt mer av bilar i de mindre storleksklasserna. General Motors meddelar nu att man investerar 145 miljoner dollar, knappt 1 miljard svenska kronor, för att återöppna Orion-fabriken i Michigan.

Orion-fabriken ska bli hemvist för två nya småbilar i GM-familjen – Chevrolet Aveo och Buik Verano, den senare baserad på plattformen från Opel Astra och Chevrolet Cruze. GM:s Nordamerika-chef beskriver Verano som en liten bil med premiumambitioner.

Orion-fabriken håller just nu på att ställas om till småbilstillverkning. Fram till dess att krisen slog till på allvar förra året tillverkades modellerna Chevrolet Malibu och Pontiac G6 i fabriken. De nya produktionsplanerna är en tydlig förändring i GM:s strategi som tidigare gått ut på att förlägga tillverkningen av mindre modeller utanför USA:s gränser. Investeringen i Orion-fabriken väntas ge 1 500 nya arbetstillfällen.