Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090305-gm-konkurs-illaute
090305-gm-konkurs-illaute
090305-gm-konkurs-illaute
090305-gm-konkurs-illaute

GM väldigt illa ute – nära konkurs

Helt färska uppgifter från General Motors berättar att deras revisorer har höjt ett varningens finger för att företaget över huvud taget ska överleva dagens situation. Först och främst måste de sätta stopp för sina förluster och sluta bränna pengar.

Dagens nya uppgifter, som kommer från nyhetsbyrån Reuters, visar att krisdrabbade GM ligger väldigt risigt till. Till och med så risigt att revisorerna nu varnar företaget att sluta bränna pengar och stoppa förlusterna omedelbart. Annars blir det omöjligt att undvika totalhaveri i form av konkurs.

Varningen sägs ha varit väntad och visar bara att hur nödvändigt ett statligt amerikanskt stöd är för att försöka nå en rekonstruktion utan en konkursprocess övervakad av domstol. GM har sökt stöd på upp till 30 miljarder dollar vilket motsvarar 272 miljarder kronor, en siffra som knappt täcker förra årets förlust för biltillverkaren.

När nyheten om dagens varning nådde New York-börsen i morse lokal tid föll GM:s aktie med 15 procent till 1,87 dollar.

GM har cirka en miljard dollar i konvertibla skuldebrev (räntebärande skuldebrev som kan bytas ut till aktier) som förfaller den 1 juni i år. Enbart dessa skuldebrev kan allena, om någon låneomstrukturering saknas, tvinga gigantiska GM i konkurs, sägs det.

I slutet av mars månad går tiden ut för GM att slipa till sin framtida lönsamhetsplan som de ska presentera för den amerikanska kongressen. Lyckas de inte övertyga kongressen ser de själva spelet som över.

Följande skriver företaget i sin årliga rapport till USA:s värdepapperstillsynsmyndighet:

”Vår framtid är beroende av vår förmåga att genomföra vår lönsamhetsplan. Om vi inte lyckas av någon anledning, skulle vi inte kunna fortsätta att existera och kan komma att bli tvungna att söka hjälp genom en registrering enligt den amerikanska konkurslagstiftningen.”

Dagens varning från revisorerna kan ha den effekten att GM:s krediter hos leverantörerna minskar kraftigt. Det i sig skulle innebära än mer svårigheter för den redan tungt belastade amerikanska biltillverkaren.

Läs mer