Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080514-opel-premium
080514-opel-premium
080514-opel-premium
080514-opel-premium Foto: Axel Wierdemann

GM vill att Opel blir premium

Beskedet att GM ska investera 85 miljarder kronor i Opel under de kommande åren nåddes vi av i förra veckan. Nu kommer nya uppgifter om att GM har för avsikt att göra Opel till ett premiummärke. Därmed höjs även priserna.

Snart känns det som att det inte finns något annat än premiummärken i bilvärlden. Och när alla bygger premiumbilar, vem ska då bygga bilar till kunder som inte vill betala för ”premiumkänsla” eller status? Men trots allt måste man ändå förstå biltillverkarna. Att kunna ta betydligt mer betalt för en bil bara för att man kallar den premium är helt klart en lockande tanke. Nu nås vi av beskedet att det senaste märket att försöka ansluta sig till premiumskaran är Opel. För att särskilja Opel från de billigare Chevrolet-bilarna ska GM börja marknadsföra Opel som ett premiummärke.

I slutet av förra veckan tillkännagavs att GM kommer att satsa 85 miljarder kronor i Opel inom de kommande fyra åren. Under samma period ska det även lanseras hela 20 nya Opelmodeller. Opels högre status ska komma genom att lyfta fram egenskaper såsom design och ingenjörskonst. Men GM lovar också att det inte bara är marknadsföringen som ska positionera Opel som ett premiummärke. Produktutvecklingen kommer att utvecklas i en mer avancerad inriktning. Och så priset förstås - den verkliga skiljelinjen mellan ett premiummärke och ett vanligt märke. Den nya imagen kommer att höja priserna, inte till samma nivå som BMW, Audi eller Mercedes, men minst med ett par procent.

Den svindlande investeringen från GM kommer även att resultera i flera hybridmodeller i Opels modellprogram och det finns även planer för två renodlade elbilar från Opel. GM vill, trots förändringarna, understryka att man inte försöker nyskapa Opel som märke. Snarare vill man framhäva vissa aspekter i Opels historia och kapacitet.

Läs mer