Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080724-saab-9-1-mindre
080724-saab-9-1-mindre
080724-saab-9-1-mindre
080724-saab-9-1-mindre

GM vill krympa Saab

General Motors vill att Saabs kommande modeller ska bli mindre än planerat. Det har sedan en tid varit känt att nästa Saab 9-3 ska bygga på en mindre plattform än vad som tidigare trots. Nu avslöjar GM att nya 9-1 också ska bli mindre och därmed dela plattform med Opel Corsa.

I våras kom den glädjande nyheten att nästa generation Saab 9-3 ska bli mindre än väntat. Beskedet var glädjande eftersom det innebär att tillverkningen kommer att ske i Trollhättan. Det är tydligt att GM är kraftigt märkta av krisen på den amerikanska bilmarknaden. En kris som utmärks av att kunderna ratar de stora och bränsleslukande bilarna till förmån för små och snåla alternativ. Därför är de måna om att koncernens bilar inte ska uppfattas som stora och därför ska nu även kommande Saab 9-1 bli mindre.

I samband med bilsalongen i London berättade GM Europas vd Carl-Peter Forster att GM inte vill att Saabs bilar ska växa i storlek, utan snarare bli mer kompakta. Saabs vd Jan Åke Jonsson bekräftar strategiskiftet. Han säger till Automotive News Europe att GM och Saab vill bryta det rådande modet som innebär att uppföljare till modeller blir större än dess företrädare. Därför ska kommande 9-1 bli mindre och troligtvis bygga på GM:s minsta plattform – Gamma. Det skulle i så fall innebära att tillverkningen kan förläggas till GM:s Opel Corsa-inriktade fabrik i Zaragoza i Spanien, alternativt i Eisenach i Tyskland.

Läs mer