Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

GM vill sälja och låsa din bils radiokanaler

Tänk dig att du köper ny bil, knappar in din favoritradiokanal och vill lägga in den som förinställd. Det går inte, kanalplatsen du har valt är redan upptagen av en kanal som biltillverkaren har sålt knappen till.

Biltillverkarna söker nya vägar att tjäna pengar och det kan slå hårt mot bilisternas vardagliga bekvämlighet bakom ratten, i alla fall om GM:s nya tänk slår igenom.

GM har nämligen tagit patent på ett system som går ut på att till högstbjudande sälja ut bilars förinställda radiokanaler. Tanken är alltså att sälja bilradions snabbvalsknappar för radiostationer till tredje part.

Ett exempel: Du är van vid att ha Sveriges Radio P4 på förinställd knapp nummer fyra, men det kan du inte programmera i din nya bil. Den knappen är nämligen köpt av en reklamfinansierad radiokanal. Du försöker i stället att placera SR P2 Musik på knapp nummer två, men nej du, det går inte för sig. Där finns redan en pratradiokanal med inriktning på religiös predikan som har köpt in sig på din knapp.

Det kan också vara som så att olika knappar i olika bilmodeller har olika radiokanaler. Har du två GM-bilar av olika modeller kan radiostation X ha köpt knapp ett i din GM-modell A medan radiostation Y har köpt knapp ett i din GM-modell B.

Dessutom är systemet tänkt att vara geografiskt anpassat så att en radiostation ”äger” din knapp när du befinner dig på en plats medan en annan radiostation ”äger” den när du befinner dig någon annanstans.

Men kanske värst av allt, även din bils inbyggda GPS-navigator kan komma att säljas ut till högstbjudande. Du är hungrig och knappar in närmaste Max Hamburger-restaurang, men McDonald’s har köpt inställningarna i din navigator och du lotsas i stället till den amerikanska hamburgerkedjans matställe.

Du kanske kommer ihåg att vi skrev en artikel för snart två år sedan om att en biltillverkare vill införa möjligheten att visa reklam på din bils infotainmentskärm. Gissa vilken biltillverkare det var – just det, GM. Men amerikanerna är inte ensamma om att vilja få in reklam i bilarnas skärmar, BMW har också undersökt möjligheterna.