Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070702-gm-opel-exoflex070702-gm-opel-exoflex070702-gm-opel-exoflex
070702-gm-opel-exoflex

GM:s miljöstrategi presenterad

General Motors Europe höll presskonferens i Berlin i fredags där de presenterade en omfattande miljöstrategi. Bland annat lanserar Opel ecoFLEX-versioner av alla deras modeller och Cadillac BLS får etanolmotor.

Största nyheten GM hade att presentera var Opels ecoFLEX-koncept som kommer att få premiär redan på årets Frankfurtmässa i september. Konceptet innebär att varje modell i Opels flotta kommer att finnas tillgänglig i miljöriktig version. Med hjälp av gasdrivna motorer och effektivisering av bensin- och dieselmotorer ska ecoFLEX-versionerna minska utsläppen. Effektiviseringarna har de löst genom så kallad downsizing, vilket i korta drag innebär att istället för att använda sig av motorer med stor cylindervolym monterar de turbo på små motorer. Därmed uppnår man samma prestanda men med en lägre förbrukning. Den första modellen i ecoFLEX-utförande kommer ut på marknaden under 2008 och blir Corsa 1.3 CDTI. Med ett koldioxidutsläpp på 119 gram per kilometer kvalar den in som miljöbil.

Även Cadillac BLS kommer i grön version. Redan i höst kommer den att finnas tillgänglig med E85-motor. Under 2010 kan vi också förvänta oss E85-bilar från Opel och Chevrolet. Allt detta är en del av GM:s 16 nya motorfamiljer och tio nya växellådsfamiljer som kommer att lanseras mellan 2007 och 2012. Då de nya EU-reglerna om ett genomsnittligt koldioxidutsläpp på 120 gram per kilometer träder i kraft.

Mer långsiktigt jobbas det mycket med bränsleceller och eldrift. Bland annat med hjälp av GM:s E-flex-system som presenterades tillsammans med Chevrolet Volt tidigare i år på bilsalongen i Detroit. Hela tanken med systemet är att flera olika drivkällor ska kunna monteras i ett befintligt chassi avsett för eldrift. Men det är bara ett steg på vägen till den helt utsläppsfria vätgasdrivna bränslecellsmotorn. GM har investerat mer än en 70 miljarder kronor i utvecklingen av den, och betydligt mer lär det bli. Beviset på detta kommer i höst när GM:s bränslecellskoncept HydroGen4 presenteras vid bilsalongen i Frankfurt. Dessutom kommer en testflotta bestående av tio sådana bilar rulla i Berlin under nästa år.