Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091201-gm-vd-avgår091201-gm-vd-avgår091201-gm-vd-avgår
091201-gm-vd-avgår Foto: Chevrolet / Wieck / License Agreement Please read

GM:s vd Fritz Henderson avgår

GM:s vd Fritz Henderson avgår efter bara ett halvår på posten. Det meddelade GM efter styrelsemötet där man även beslutade att ge Saab en tidsfrist på en månad. Tillförordnad vd för GM blir styrelseordföranden Ed Whitacre.

 GM:s beslut att ge Saab en tidsfrist på 30 dagar var inte den enda stora nyheten som förmedlades från GM:s huvudkontor Renaissance Center i Detroit på tisdagskvällen. Kort efter att beskedet om Saab kom, meddelades att Fritz Henderson lämnar sin post som vd för GM. Styrelseordföranden Ed Whitacre går in som tillförordnad vd till dess att tjänsten blir tillsatt.

– Fritz har gjort ett enastående arbete i att leda företaget genom en aldrig tidigare skådad period av utmaningar och förändringar. Även om vi har fått upp farten under de senaste månaderna är alla inblandade överens om att nödvändiga ändringar måste göras, säger Ed Whitacre i ett kortfattat pressmeddelande.

GM är nu inne på sin tredje vd på bara ett år. I slutet av mars tvingades Rick Wagoner lämna tjänsten på begäran av president Obama. Frederick ”Fritz” Henderson utsågs snart till Wagoners efteträdare och fick den digra uppgiften att vända det svårt krisande GM på rätt köl. Steve Rattner, ledare för Vita husets särskilda bilkriskommitté, avslöjade nyligen att den amerikanska regeringen helst ville byta ut Henderson redan i våras, men avstod eftersom det ansågs för svårt och tidskrävande att hitta en ersättare. 

Det är i nuläget okänt varför Henderson avgår, enligt Detroit Free Press har relationen mellan Whitacre och Henderson varit ansträngd.

Ed Whitacre (t.h.) ska tills vidare arbeta både som styrelseordförande och vd för GM efter att Fritz Henderson (t.v.) avgår.

Läs mer