Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Godkänd Bilverkstad – ny kvalitetsstämpel ska ge tryggare verkstadsbesök

En ny kvalitetsstämpel har utformats för att säkerställa hög standard hos svenska bilverkstäder. Konsumentverket har gett tumme upp till MRF:s och SFVF:s initiativ.

Kontrollerad Bilverkstad är en kvalitetsmärkning som redan finns men som inte verkar fungera särskilt bra.

Det finns redan en kvalitetsstämpel för svenska bilverkstäder – Kontrollerad Bilverkstad heter den och utformades av Motorbranschens Riksförbund, MRF, på uppdrag av Konsumentverket. Kontrollerad Bilverkstad ska bidra till att höja kvaliteten på bilverkstäderna i landet och stärka tryggheten för konsumenten. En Kontrollerad Bilverkstad, en så kallad KBV-verkstad, utmärker sig genom att vara försedd med en grön punkt (bilden till höger).

Tydligen räcker inte denna märkning i branschen, något vi sett bevis på flera gånger genom åren. Bland annat visade en granskning för tre år sedan att sju av åtta kontrollerade bilverkstäder lurar kunden och om de inte luras så slarvas det.

Nu ska de svenska bilverkstäderna på nytt kvalitetsstämplas, denna gång med en ny märkning. Än en gång är det Motorbranschens Riksförbund, MRF, som står bakom men nu tillsammans med Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF. Konceptet har återigen välsignats av Konsumentverket.

LÄS OCKSÅ: Dyrast att laga bilen i Sverige

Den nya kvalitetsstandarden heter Godkänd Bilverkstad och innehåller en verkstadsmärkning som ser ut som på bilden högst upp i artikeln.

– Godkänd Bilverkstad kommer att vara ett medlemsvillkor i våra organisationer. Den stärker konsumentskyddet samtidigt som den ska vara en konkurrensfördel. Dessutom har vi lyssnat och tagit åt oss den kritik som framförts från konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund hösten 2014, säger Lennart Börjesson, förbundsordförande för MRF, och Tommy Hultberg, ordförande för SFVF, i ett gemensamt uttalande.

Godkänd Bilverkstad är framtagen för att säkerställa att bilservicearbeten utförs fackmässigt, att verkstäderna följer lagar, regler och branschrekommendationer samt har kompetens och teknik för att utföra arbetet.

– Redan uppfyller cirka 1 500 av landets 4 000 bilverkstäder väsentliga delar av kvalitetsstandarden, säger SFVF:s vd Bo Ericsson som ser Godkänd Bilverkstad som den hittills största händelsen i bilverkstadssektorn.

LÄS OCKSÅ: 740 000 kr för service på gammal Volvo

För att säkerställa att Godkänd Bilverkstad-standarden verkligen efterlevs av verkstäderna ska egenkontroller genomföras i kombination med externa uppföljande årskontroller och minst två oanmälda externa stickprovskontroller per mekaniker utförda av en godkänd tredjepartskontrollant per år.

De båda branschorganisationerna har som mål att verkstäderna ska vara anslutna till Godkänd Bilverkstad absolut senast den 31 december 2019.

– Det är ett omfattande arbete med många inblandade parter och mottagare som återstår. Därför krävs en realistisk ledtid, säger Joakim Due-Boje, ansvarig servicemarknad MRF.

Vad tror du att Godkänd Bilverkstad kommer att innebära för konsumenterna? Kommer verkstadsbesöken att bli tryggare och bättre för de svenska bilägarna?