080630-vw-golf-twindrive
080630-vw-golf-twindrive

Golf TwinDrive – VW visar sin plug in-hybrid

Nuvarande VW Golf sjunger på sista versen, men det hindrar inte biltillverkaren från Wolfsburg att presentera bilen med plug in-hybrid-teknik under huven. Systemet kallar de TwinDrive.

I Tyskland pågår nu ett projekt som går under namnet ”Fleet test: electric drive vehicles”. Projektet innebär att man ska undersöka möjligheterna till transporter som enbart drar nytta av förnyelsebar energi, till exempel vindkraft. En av deltagarna i detta projekt är Volkswagen som nu presenterar sitt svar på miljövänlig transport – Volkswagen Golf TwinDrive. Bilen är en ren konceptbil och ska testas så länge projektet pågår, till och med 2012.

TwinDrive är helt enkelt Volkswagens formulering av hybridteknik, det vill säga där en förbränningsmotor samverkar med en elmotor. Förbränningsmotorn i den här versionen utgörs av en turbodiesel. I Golf TwinDrive är det elmotorn som utgör huvudkällan medan dieselmotorn går igång när det behövs. Tillsammans utvecklar de totalt 177 hästkrafter varav 122 av dessa kommer från turbodieseln. TwinDrive är dessutom av så kallad plug in-typ vilket gör det möjligt att ladda elmotorns batterier via ett vanligt vägguttag. Batterierna är av litium-jon-typ för längre livslängd och snabbare uppladdning. Samarbetspartner i utvecklingen av batterierna är med största sannolikhet japanska Sanyo.

Som ”ren elbil”, det vill säga när Golf TwinDrive enbart använder sig av elmotor, är räckvidden inte speciellt imponerande. Med dagens konfiguration kommer man bara ungefär fem mil och kan mest ses som anpassad för stadstrafik. Några exakt förbrukningsuppgifter har inte Volkswagen presenterat, men som en fingervisning nämner de att under en sträcka från Potsdam till centrala Berlin och tillbaka (runt 10 mil enligt VW) förbrukade Golf TwinDrive åtta kWh elektricitet och 2,5 liter diesel.

Tekniken kommer med all säkerhet inte att dyka upp till försäljning paketerad i dagens Golf. Däremot finns det stora förhoppningar och möjligheter att tekniken kan ha tagit ytterligare ett par steg framåt och anses vara mogen för nästa Golf – generation sex – i alla fall ett par år efter bilens introduktion.

Läs mer

TV-TV