Google anklagar Uber för stöld

Google hävdar att Uber använder stulen teknik i sina självkörande Ford- och Volvo-bilar i USA, och kräver nu att Ubers bilar i Pittsburgh omedelbart stoppas medan fallet avgörs i domstol.

Kraven kommer tillsammans med nya handlingar som i fredags lämnats in till en federal domstol i San Francisco. Det är kompletterande dokument till en stämning från i februari, där Googles företag för autonoma fordon, Waymo, anklagar Uber för att ha stulit avgörande delar av självkörningstekniken, skriver TT.

Enligt Waymo tankade tre Google-anställda i slutet av 2015 ned hemliga data till personliga datorer om bland annat lidar-tekniken – som hjälper bilarna att hålla koll på omgivningen. Något senare så slutade trion på Google, och startade företaget Otto, som under förra året köptes upp av Uber. Bara några månader senare meddelade Uber att man skulle inleda försökstrafik med ombyggda Volvo XC90 och Ford Fusion. Först skulle detta ske i San Francisco, men efter oenighet med myndigheterna flyttades projektet till Pittsburgh.

Lidar ses som en avgörande teknik för framtidens bilar, och i amerikanska medier bedöms målet i San Francisco som så stort att det i förlängningen kan hota Ubers framtid.