Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Google-bilGoogle-bilGoogle-bil
Google-bil

Google bygger egen bil

Google har sedan 2010 testat självkörande bilar, nu har de släppt de första uppgifterna om sin första egentillverkade bil.

https://youtu.be/CqSDWoAhvLU

Google har sedan 2010 utvecklat självkörande bilar, men fram tills nu har de använt sig av bilar som Lexus RX och 

Toyota Prius som modifierats för ändamålet. I höstas kunde vi rapportera att Google varit i kontakt med flera underleverantörer inom bilbranschen för produktion av en egen bil. Sedan dess har de legat i och kan nu presentera sin första egenutvecklade prototyp.

Bilen är en liten tvåsitsig bil utan ratt och pedaler då den förlitar sig på Googles programvarusystem som inkluderar Google Maps och radarsensorer och laser som sköter körningen. Utrustningslistan är dock kort. Två passagerarplatser med säkerhetsbälten och en skärm som visar färdrutten samt en start/stopp-knapp.

Till en början planerar Google att bygga 100 prototyper varav de första byggs med konventionella styrreglage om något skulle gå fel. Bilarna kommer att drivas av en elmotor och av säkerhetsskäl är hastigheten begränsad till 40 km/h. Senare i sommar kommer de att börja testa de första prototyperna, och am allt går som det ska planerar Google att lansera bilarna i Kalifornien inom de närmsta åren. Utseendemässigt kan man fråga sig om Google inte tagit inspiration av den gamla tyska bilen Goggomobil från femtiotalet. Kanske ett passande namn?

Google-bilGoogle-bilGoogle-bil
Google-bil
Google-bilGoogle-bilGoogle-bil
Google-bil
Goggomobil 1955-1969Goggomobil 1955-1969Goggomobil 1955-1969
Goggomobil 1955-1969