Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Motorcykel av ordinär, icke-självkörande typ.
Motorcykel av ordinär, icke-självkörande typ.
Motorcykel av ordinär, icke-självkörande typ.
Motorcykel av ordinär, icke-självkörande typ. Foto: Dduchon

Google gör självkörande motorcykel?

Efter självkörande bilar kommer förstås… självkörande motorcyklar! Flera källor uppger nu att Google lämnat in ansökan om att få utöka sitt program av självkörande bilar med just självkörande motorcyklar.

Att Google är på väg att skapa en självkörande bil för konsumentmarknaden är känt, bilen har gått från att vara modifierade Toyota Prius till att bli en helt egen modell – formgiven med ett lite lustigt ”ansikte”. 

Men när så den självkörande bilen slutligen kommit ut på marknaden, vad är nästa steg för Google? Jo, en självkörande motorcykel, vad det verkar.Enligt uppgifter i flera branschmedier ska nämligen Kalifornien-baserade sökmotorjätten ha ansökt hos lokala myndigheter att testa just självkörande motorcyklar på delstatens vägar. Även lastbilar ska ingå i ansökan.Idén om robotiserade motorcyklar är inte ny, tekniken har utvecklats flera år, även om inte just Google (officiellt) har testat några än. Redan för tio år sedan utvecklades en självkörande motorcykel kallad ”Ghostrider”, som du kan se på film nedan. Anthony Levandovski, en av utvecklarna bakom ”Ghostrider”. Om Googles eventuella självkörande motorcykel likt denna kommer att använda kameror och styrning för att hålla balansen, eller exempelvis stabilisering genom svänghjul så som vissa andra koncept, låter vi vara osagt.Tills vidare undrar vi lite om efterfrågan på just självkörande motorcyklar, vi gissar att marknaden för både självkörande bilar och lastbilar är betydligt större. Skulle du vilja ha en självkörande motorcykel?

https://youtu.be/6CYGT97i8qU