Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Google Maps börjar visa hastighet och fartkameror

Nu har Google börjar rulla ut hastighetsvisning och varning för fartkameror i sin kart- och navigeringstjänst Maps.

Googles karttjänst Maps finns i de flesta mobiltelefoner och finns numera även i en hel del bilmodeller då det i flera fall har ersatt biltillverkarnas egna navigeringstjänster och i vissa fall kompletterar befintliga system. I än fler bilar finns det om man räknar in de som är utrustade med Android Auto och Apple Carplay som kan spegla Google Maps på infotainmentskärmen.

Google Maps har länge haft sina styrkor, men även svagheter. Något som många användare har efterfrågat i flera år är visning av hastighetsbegränsningen på aktuell vägsträcka och varning för fartkameror. Trots att konkurrerande system, bland annat Google-ägda Waze men även biltillverkarnas egna system, under flera år erbjudit dessa finesser har de lyst med sin frånvaro i Googles kart- och navigeringstjänst.

Under 2017 rullade Google ut visning av hastighetsbegränsningar på prov, dock enbart i Rio de Janeiro och i delar av San Francisco. Men nu har det visat sig dyka upp på fler ställen i världen, utan att Google Maps-appen har uppdaterats. Det handlar alltså om en uppdatering på serversidan.

Enligt uppgift implementeras nu hastighetsbegränsningar i Google Maps i USA, Storbritannien och England. När Sverige kan tänkas få funktionaliteten vet vi inte.

Rådande hastighetsbegränsning visas som en liten ikon i kartappens nedre vänstra hörn.

Fartkameravarningar sägs fungera i USA, Storbritannien, Australien, Brasilien, Kanada, Indien, Indonesien, Mexiko och Ryssland. Fler länder, inklusive Sverige, lär få tillgång till varningarna inom en snar framtid.