Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Googles autonoma taxitjänst drar igång

Det var inte länge sedan självkörande taxibilar var rena fantasin, men nu är de här. I Phoenix är det nu dags att rulla ut på vägarna.

Den självkörande taxibilen är här. Eller rättare sagt i Phoenix i den amerikanska delstaten Arizona. En stat känd för sin liberala hållning till tekniken men även för sitt torra klimat. Tekniken bör nämligen vidareutvecklas för att klara regn och snö på ett tillfredställande sätt.

Bilarna i taxiflottan utgörs av de testfordon av modell Chrysler Pacifica som vi tidigare har skrivit om här på teknikensvarld.se.

Bilarna är alltså förarlösa men än så länge följer en representant från Waymo, som projektet numera heter, med på varje rutt. I dagsläget är tjänsten kostnadsfri och ska ses som en sista testperiod innan tjänsten står helt redo om ”ett par månader”, menar företaget. Området taxibilarna jobbar på kan jämföras med ytan för London med förorter, alltså strax över 1500 kvadratkilometer. Dagens 100 bilar ska på sikt expandera till 500.

Arbetet började 2009 och man uppger att över 5,6 miljoner kilometer har körts på allmän väg i 20 olika städer i testsyfte.

När det kommer till förarlösa taxitjänster ligger nu Waymo före konkurrenten Uber, som dock även satsar på förarlösa lastbilstransporter i form av Otto

.

https://youtu.be/aaOB-ErYq6Y