Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Gordon Murray Automotive

Gordon Murrays nya F1:a står klar 2020

Såväl McLaren F1 som Brabhams ”fläktbil” är grunden till Gordon Murrays nya sportvagn – den sista ”analoga” supersportbilen. 100 exemplar ska byggas och bilarna levereras 2020.

Bildesignern Gordon Murray, som tidigare i år tilldelades CBE-orden, har en mängd märkliga fordon på sin meritlista. U-landsbilen Ox och supersnåla T.25 i all ära men vi bilfantaster tänker först och främst på hans fartigare doningar som McLaren F1 och ett gäng Formel 1 bilar för stallen Brabham och McLaren. Den mest uppseendeväckande bland formelbilarna är utan tvekan Brabham BT46B, även känd som ”fläktbilen”. Den ställde bara upp i ett lopp och vann Sveriges Grand Prix i Anderstorp 1978 i händerna på nyligen avlidne Niki Lauda.

En god nyhet för den som saknat Murrays sportigare bilar är att han kommer med en ny – T.50. Bilen ska enligt Gordon Murray Automotive vara den mest mest äkta, lätta och förarorienterade supersportbilen någonsin samt låna en hel del grepp vi känner från hans tidigare fartmonster – mest från just just F1 och BT46B.

Foto: Gordon Murray Automotive

I profil ser vi att T.50 rimmar väl med McLaren F1 och bilen har motorn i mitten som driver bakhjulen. Säteslayouten med tre stolar i bredd och med föraren i mitten känner vi även det igen från supersportbilen från 1992. Saxdörrar och fiffiga stuvutrymmen lever vidare i T.50 även det.

Med T.50 har man lagt åt sidan kampen om topphastighet och hästkrafter och i stället fokuserat på kör- och användbarhet. Motorn är en av Cosworth nyutvecklad V12 motor på 3,9 liter som ska vara marknadens mest varvvilliga vinkeltolva utan turbo. Maxeffekten på 650 hästkrafter nås vid 12 100 v/min.

LÄS MER: Oanvänd McLaren F1 till salu

Att inte använda sig av turboteknik kan verka lite gammeldags och det är även greppet att välja en sexväxlad manuell låda och inte gå för dubbelkopplingsteknik som brukligt nu för tiden. Meningen har varit att detta ska vara den sista ”analoga” supersportbilen. Behöver vi berätta att bilen ska byggas i Storbritannien och att de flesta viktiga komponenterna är tillverkade i landet?

Aerodynamik är såklart i fokus och baktill på T.50 hittar vi bilens stora partytrick – en fläkt som mäter 40 centimeter i diameter. Ett arv från Brabham BT46B. De aerodynamiska lösningarna finns alltså undertill och därför är bilens karossidor befriade från hålor, vingar och flärpar. Aerodynamiken ska ha mejslas fram i en vindtunnel som ägs av ett Formel 1-stall men man nämner inte vilket stall det rör sig om.

Brabham BT46B från 1978. Foto: Wikipedia/Typ932

T.50 presenteras som en kompakt bil och mäter 4380 millimeter i längd och 1850 millimeter i bredd att jämföra med gamla F1:ans 4287 respektive 1820 millimeter. Gordon Murray väljer dock att understryka att den är mindre än Porsche 911

 där siffrorna lyder 4519 och 1852 millimeter.Bilen ska kosta kring två miljoner pund före skatt (ungefär 24 miljoner kronor) och ska tillverkas i 100 exemplar. Leveranserna ska ske under 2020.

https://youtu.be/o3dJciP5yP8