Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TheoHengelmolen

Göteborg sänker hastigheten till 30 km/h

De styrande i Göteborg har beslutat att hastigheten på gatorna i innerstaden ska vara 30 km/h.

Sveriges näst största stad, Göteborg, vill satsa på en säkrare trafikmiljö och därför har stadens rödgröna ledning bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet beslutat att det ska bli hastighetsbegränsning på 30 km/h i innerstaden.

– En av tio överlever om det är i femtio och åtta överlever om det är 30. Det är omvända förhållande, säger Göteborgs miljökommunalråd Ulf Kamne (MP) till SR P4 Göteborg.

Men beslutet är även grundat på att göra stadsmiljön trevligare för gående och cyklister, sänkningen är tänkt att skänka mer glädje till dem som rör sig på trottoarer och gator.

Ulf Kamne beskriver området som får 30 km/h:

– Det är dels innanför vallgraven och sen om man tar ett område bort till Friggagatan och längs Skånegatan och så över till Landala och Masthugget ungefär. Så den halvcirkeln innan förvallgraven. Allén ligger kvar i 50 och vi gör inte sänkningen på de gator som vi tänker kan vara 40. För den sänkningen kommer staten göra snart och då är det onödigt att vi gör den själva, säger han till SR P4 Göteborg.