Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080515-gps-trafikfara
080515-gps-trafikfara
080515-gps-trafikfara
080515-gps-trafikfara

GPS är en trafikfara

En av tio bilister som bor i storstad och använder en GPS-mottagare har varit med om en trafikolycka som orsakats av att GPS-mottagaren har distraherat. Det visar resultatet av en ny undersökning från Gallup.

Av alla Europas länder är Sverige det land där GPS-försäljningen ökar mest. På endast två år har antalet sålda GPS-mottagare nästan tredubblats, från 125 000 under 2006 till 360 000 under 2007. Undersökningen som Gallup har utfört på uppdrag av försäkringsbolaget If visar att den ökande GPS-användningen kan utvecklas till en trafikfara.

– Eftersom försäljningen av navigeringsutrustning till bilen ökar så kraftigt är risken stor att vi kommer att se allt fler olyckor i framtiden. När man kör ska man hålla ögonen på vägen och inget annat. Undersökningen visar att det är svårt med en GPS i bilen, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Undersökningen visar att var tionde bilist som är bosatt i en storstad och använder GPS har varit med om en trafikincident eller olycka som orsakats av att GPS-mottagaren har distraherat eller visat fel väg. Totalt sett uppgav sex procent av de som använder GPS att de drabbats av en olycka på grund av att de blivit distraherade av GPS-mottagaren.

– Stämmer det här är det alarmerande. Vår undersökning tyder på att GPS:en är ett långt allvarligare störningsmoment för bilföraren än vi tidigare trott, och lätt kan resultera i olyckor. Det är viktigt att Vägverket snarast gör en djupare granskning av riskerna med GPS, säger Dan Falconer.

Under perioden februari-mars fick 1 101 personer svara på Gallups frågor om GPS i bil. 401 personer svarade att de hade GPS i bilen och av dessa bodde 82 i en storstad. Åtta av dessa hade i sin tur varit med om en GPS-orsakad trafikolycka.

Läs mer