Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110405-gps mejl mail bil110405-gps mejl mail bil110405-gps mejl mail bil
110405-gps mejl mail bil

GPS kan förbjudas i bilen

Det är inte enbart sms:ande och mobilpratande utan handsfree som kan komma att förbjudas under bilkörning. Även användande av GPS-navigation, mejl och Internet kan komma att hamna på förbudslistan.

Ett förbud mot att skriva eller läsa sms samt att prata i mobiltelefon utan handsfree medan man kör bil är på gång. Men det förväntade förbudet, som troligtvis införs 2012 eller 2013, blir troligtvis kraftfullare än så eftersom det även kan komma att innefatta förbud mot att använda GPS, mejl och Internet under bilkörningen.

– Det som är mest farligt är att släppa blicken från vägen. Därför måste vi skapa en teknikneutral lagstiftning, säger Anders Ygeman, trafikutskottets ordförande, till Dagens Nyheter.

Lagen kommer att utformas så att sådant som kräver att man flyttar blicken från vägen till en elektronisk skärm förbjuds. Det innebär med andra ord att man inte kommer att få ändra sin statusrad på Facebook eller twittra ut sina tankar medan man kör bil.

– Sms är mycket farligare än att prata i mobiltelefon. Att släppa blicken från vägen ökar risken för en olycka med över 20 gånger. Lika farligt som sms:ande är den senaste trafikfaran: den sociala nätverkstjänsten Facebook och mikrobloggen Twitter. Det är lätt att sköta uppdateringar med sin smartphone. Det gör folk också, även när de kör bil, säger Ruggero Ceci, expert på Trafikverket, till Dagens Nyheter.

Beslut om hur lagstiftningen exakt ska utformas tas i dag i trafikutskottet i riksdagen.

 Läs mer här angående förbudet mot sms:ande och mobilpratande utan handsfree medan man kör bil.

Läs mer