Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tesla Roadster
Tesla Roadster
Tesla Roadster
Tesla Roadster

Gratis parkering för supermiljöbilar

Stockholms stad och Stockholm Parkering inför gratis parkering för så kallade supermiljöbilar. Än så länge klarar bara elbilar kraven, men det är något man hoppas ska öka i och med satsningen.

Från den första december kommer det att bli gratis att parkera i Stockholm, men bara om man har en elbil. Erbjudandet kommer bara att gälla supermiljöbilar, åtminstone tills biltillverkarna fått ner koldioxidutsläppen på sina bilar till 50 gram koldioxid per kilometer. 

 – Vi är före regeringen i det här, de har en utredning på gång men har inte kommit fram till en definition kring vad som ska kallas supermiljöbil, säger stadsbyggnadsnämndsledamoten Christer Mellstrand (C) som står bakom satsningen via sin presstalesman Frida Demervall till Teknikens Värld.

 Än så länge är det ett lätt åtagande. I dagsläget gäller den fria parkeringen bara de 341 elbilar som finns registrerade i Sverige, men enligt en rapport från Bil Sweden kommer elbilar bli allt vanligare under det närmsta decenniet.

 – I dag klarar bara elbilar kraven, men kommer det ett annat fordon med lika låga utsläpp så inkluderas även det så klart, säger Frida Demervall.

 Förmånen gäller än så länge bara på alla Stockholm Parkerings utomhusplatser för privatägda bilar. För Stockholm Parkering kan ett ökat antal elbilar som behöver laddning innebära nya affärsmöjligheter.

 – Vi räknar med att marknaden kommer öka kraftigt nu. När vi bygger garage så bygger vi in eluttag. Den fria parkeringen är till för att underlätta insteget till att privatpersoner ska köpa elbilar. Sedan tror vi att om man har en elbil så kommer man vilja ställa bilen i garage och ladda bilen i stället för att ha den stående på gatan, säger Stockholm Parkerings vd Christian Rockberger till Teknikens Värld.

 I nuläget är det inte klart om förmånen i framtiden kommer att gälla fler städer i Sverige än bara Stockholm.