Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo

Grattis till 60 år, Volvo Amazon!

Volvo Amazon börjar bli till åren. Motsvarande helg som denna för 60 år sedan blev bilen, som är döpt efter ett kvinnligt krigarfolk, officiell.

Vi säger stort grattis till Volvos stolthet Amazon, som blev officiell första helgen i september för 60 år sedan! Premiären skedde i svenska Örebro och bilens former skilde sig markant från hur man vant sig vid att en Volvo skulle se ut.

Bakom designen stod den då 26-årige Jan Wilsgaard som senare skulle bli Volvos designchef under många år och ansvarig för bland annat 140- och 240-serierna, 700-serien och till viss del 800-serien. Jan Wilsgaard avled nyligen 86 år gammal.

Bilen hade ursprungligen döpts till Amason –  med s.  Namnet kom från den grekiska mytologin, där amasonerna var krigarkvinnor. Stavningen ändrades till det internationellt mer gångbara Amazon redan innan produktionen startade 1957.

Kombiversionen av Amazon tillverkades mellan 1962 och 1969.Kombiversionen av Amazon tillverkades mellan 1962 och 1969.Kombiversionen av Amazon tillverkades mellan 1962 och 1969.
Kombiversionen av Amazon tillverkades mellan 1962 och 1969. Foto: Volvo

Amazon tillverkades i 667 791 exemplar mellan 1956 och 1970 och blev därmed Volvos då mest tillverkade modell. Med Amazonen ändrades Volvo fokus från hemmamarknaden till export, totalt såldes 60 procent av de tillverkade bilarna utanför Sverige.

Den tredje juli 1970 tillverkades den sista Amazonen i Torslanda. Den var mörkblå och kördes direkt till den samling av bilar som senare skulle bli Volvo Museum.

Visste du detta om Volvo Amazon?

Drygt åtta procent av de ca 297 000 Amazoner som såldes i Sverige finns kvar. Den vanligaste årsmodellen är 1966 med 4 804 registrerade exemplar.

Polisens Amazoner hade skivbromsar, bromsservo och radialdäck flera år före de vanliga produktionsbilarna. De var också utrustade med en bakrutefläkt och vid ratten satt en knapp som kopplade ihop vindrutespolningen med den högsta torkarhastigheten.

När USA:s tidigare utrikesminister och försvarschef Colin Powell avgick som försvarschef 1993 fick han en Amazon med stort renoveringsbehov i present av president Bill Clinton och vicepresident Al Gore.

I 1963 års Genèvekatalog presenterades Volvo 122S Cabriolet – som upphovsman stod den belgiske karossbyggaren Jaques Coune. I katalogen kunde man få intrycket att det handlade om en serietillverkad bil, men Volvo hade inget att göra med initiativet och det blev bara fyra exemplar.

Amazonerna som byggdes i Volvos sammansättningsfabrik i kanadensiska Halifax marknadsfördes under namnet Volvo Canadian.

Det fanns planer på att sätta en V8 i Amazon, en utvecklad version av en lastbilsmotor. Fem prototypmotorer ska ha byggts, men i slutändan ansåg Volvoledningen att en V8 inte var rätt för Amazon, inte minst med tanke på att den inte fanns någon sexcylindrig version och hoppet från en fyra till en åtta skulle ha blivit för stort.