Grattis Volvo 262C – på 40-årsdagen!
Den ritades i Sverige och byggdes i Italien. Volvo 262C var den udda tvådörrarscoupén som sålde över förväntan, trots att den var långt över dubbelt så dyr som basmodellen i 200-serien. Och nu fyller den 40!
När Volvo 1800ES lades ner 1973 fanns ingen naturlig efterträdare som sportig toppmodell. Volvos vd Pehr G Gyllenhammar ansåg att det var en brist. Inte minst var det av vikt att en sådan modell fanns på Volvos största exportmarknad USA och en lyxig coupé ansågs ligga mer rätt i tiden än en sportbil. På Genèvesalongen, som just nu pågår – men för 40 år sedan, presenterades resultatet: Volvo 262 Coupé.
Volvos chefsdesigner Jan Wilsgaard gjorde skisser på formerna för prestigevagnen. Man utgick från en Volvo 164 som använts för att testa nya inredningar. Den togs till det italienska designhuset Coggiola där fyrdörrarskarossen byggdes om till två dörrar och taket sänktes. Taket kläddes med vinyl och den breda C-stolpen pryddes av tre kronor – Sveriges heraldiska nationalsymbol.
Motorn i 262C var en V6 med bränsleinsprutning på till en början 2,7 liter och 141 hk och gemensam med de andra karossversionerna i 260-serien. Den hade utvecklats tillsammans med Peugeot och Renault och tillverkningen skedde i Douvrin i Frankrike av det gemensamma företaget Société Franco-Suédoise de Moteurs-PRV. Volvos motorbeteckning var B27E och tack vare motorblock och topplock i aluminium vägde den inte mer än 150 kg.
Det som gjorde 262C till vad den var fanns i kupén. Här bjöds på en betydligt större mängd läder och ädelträ än vad den sedvanliga Volvo-kunden var van vid. Säten, nackskydd, dörrsidor – till och med kurvhandtagen hade klätts i skinn.
En nischprodukt som 262C, med liten produktionsvolym, passade inte in i Volvos fabrik i Göteborg. Slutmonteringen lades istället på italienska Carozzeria Bertone som också byggde limousinen 264TE. Byggsatser skickades till Turin där karosserna modifierades, lackerades och monterades ihop till färdiga bilar. Ett litet emblem i nederkant på framskärmarna visade att Bertone byggt bilen.
Målet var att tillverka 800 enheter per år men förväntningarna visade sig vara alldeles för låga. Förutom 1977 då produktionen startade sent på modellåret och den sista årsmodellen var produktionssiffrorna mer än dubbelt så höga. Totalt tillverkades 6 622 exemplar mellan 1977 och 1981.
Först 1985 presenterades efterföljaren till 262C – Volvo 780. Samarbetet med Bertone fortsatte men, 780 var både konstruerad och tillverkad i Italien.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se