Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091221-great-wall-europa091221-great-wall-europa091221-great-wall-europa
091221-great-wall-europa

Great Wall kommer till Skandinavien 2011

Brittiska I.M. Group har slutit avtal med Great Wall Motors om att importera de kinesiska bilarna till Europa. Great Wall har tidigare gjort sig kända genom oblyga kopior av europeiska bilar och med början 2011 kan vi i Skandinavien köpa de kinesiska bilarna.

Great Walls första inträde på den europeiska marknaden kommer att ske i de baltiska länderna redan nästa år. 2011 tänker sig den brittiska bildistributören I.M. Group att bilarna ska vara redo att inta Skandinavien, Storbritannien och Irland. I.M. Group arbetar importerar redan bilar från Daihatsu, Isuzu och Subaru.

Great Wall Motors är en av de få helt privatägda biltillverkarna i Kina, här i Europa har de blivit mest kända för att låna friskt från alla möjliga olika bilmodeller. Deras GWperi är till exempel en intressant och uppenbar blandning av Fiat Panda, Mitsubishi Outlander och Nissan Note. Fiat vann en rättstvist mot Great Wall i fjol och stoppade därmed GWperi från att lanseras i Europa. Great Wall har dock även skapat flera modeller som är ”egna”, bland annat den produktionsnära konceptbilen i7, eller Phenom som den också kallas, som visades på Guangzhou Auto Show i november. Enligt Great Wall uppfyller Phenom alla europeiska säkerhetskrav och är avsedd att exporteras till Europa inom kort. I.M. Group säger i ett pressmeddelande att alla Great Wall-modeller som kommer att importeras lever upp till de europeiska bestämmelserna och är likvärdiga med europeiska och japanska bilar.

I.M. Group har inte avslöjat vilka modeller som ska importeras, ett hett tips är dock att lilla Phenom blir först ut. Phenom drivs av en 100 hästkrafter stark 1,5-litersmotor som kopplas till en femstegad manuell låda, alternativt en CVT-låda. Framöver kommer även en mindre 1,3-litersmotor på 90 hästkrafter.

I bildspelet nedan visas ett urval av Great Walls modeller. Här finns allt från bilar inspirerade av Scion xB och Toyota Yaris. Icke att förglömma är den stora pickupen med det olycksamma namnet Wingle.

Läs mer