Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101024-green-car-2011
101024-green-car-2011
101024-green-car-2011
101024-green-car-2011 Foto: Chevrolet / Wieck / License Agreement - Please rea

Green Car of the Year – finalisterna utsedda

Förra året vann snåldieseln Audi A3 2,0 TDI. I år finns inte en enda dieselbil bland de fem finalisterna i Green Car of the Year. Däremot finns en elbil, en plug in-hybrid, två hybrider och en liten bensinbil.

I mitten av november är det återigen dags för Los Angeles Auto Show. Den amerikanska bilsalongen är minst sagt intressant ur ett svenskt perspektiv men med anledning av titeln Green Car of the Year som delas ut i samband med pressdagarna i Los Angeles. Förra året tog Audi A3 2,0 TDI hem utmärkelsen som delas ut av Green Car Journal. Bland fjolårets finalister fanns endast hybrider och dieselbilar, i år ser det helt annorlunda ut.

När årets finalister presenteras står det klart att juryns (som bland annat innefattar Jean-Michel Cousteau, Carroll Shelby och Jay Leno) intresse har svängt – från dieselbilar till mer avancerad elteknik. De fem nominerade till 2011 års utmärkelse Green Car of the Year är Chevrolet Volt, Ford Fiesta, Hyundai Sonata Hybrid, Lincoln MKZ Hybrid och Nissan Leaf. Miljöbilsutmärkelsen har delats ut sedan 2006 och det här är första gången finalfältet innefattar två bilar som primärt drivs av el. Det är även intressant att en helt vanlig bensinbil – Ford Fiesta – anses vara så miljövänlig att den platsar bredvid teknikmonstren Chevrolet Volt och Nissan Leaf. För att vara aktuell för 2011 Green Car of the Year måste en bilmodell finnas till försäljning under det år som utmärkelsen avser.

Läs mer