Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071030-greenpeace-diesel
071030-greenpeace-diesel
071030-greenpeace-diesel
071030-greenpeace-diesel

Greenpeace protesterar mot miljödiesel

För andra dagen i rad hängde aktivister från Greenpeace upp en stor banderoll på OKQ8:s huvudkontor på Sveavägen 155 i Stockholm. Aktionen är en del av protesterna mot OKQ8:s införande av miljödieseln Eco 20 som innehåller palmolja.

OKQ8 har tidigare gått ut med uppgifter om att de skjuter upp lanseringen av nya biodieseln Diesel Eco 20 eftersom flera miljöorganisationer runt om i världen är starkt kritiska till bränslet. Anledningen är att Diesel Eco 20 innehåller palmolja som odlas på stora plantager i Malaysia. Dessa plantager får sina ytor genom att stora områden regnskog skövlas och bränns ner. Detta ger stora konsekvenser på naturen, bland annat försvinner orangutangernas naturliga platser samtidigt som koldioxidhalterna i atmosfären stiger.

Lanseringen av Diesel Eco 20 skulle egentligen ägt rum nu i slutet av oktober månad.

– Att skjuta upp lanseringen hjälper inte orangutangerna eller de tusentals andra växter och djur som är beroende av regnskogen för sin överlevnad. Därför kräver vi att OKQ8 tydligt säger nej till palmolja som drivmedel, säger Anders Hellberg, Greenpeace talesperson i palmoljefrågor.

På bilden ovan ser du Greenpeace-aktivister när de precis hängt upp en 70 kvadratmeter stor banderoll med budskapet ”Palmolja – Otankbart” på OKQ8:s huvudkontors fasad på Sveavägen 155 i Stockholm.