Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrick Gosling

Grenadier rycker närmare produktion

Det började med en idé över en öl, nu förbereds Ineos Grenadier för produktion – en arvtagare till gamla Land Rover Defender.

2016 gick klassiska Land Rover Defender ur produktion och snart fick vi se och höra om andra tillverkare som vill ta över stafettpinnen med egna modeller inspirerande av terrängbilsikonen vars rötter går att spåra bak till 1940-talet.

En Defender med annan front kan man summera Grenadier som.En Defender med annan front kan man summera Grenadier som.En Defender med annan front kan man summera Grenadier som.
En Defender med annan front kan man summera Grenadier som. Foto: Ineos / Ineos

Bollinger satsade vilt på en än kantigare kaross och eldrift. Ett projekt som nyligen blåstes av. Bättre har det gått för Ineos modell Grenadier som lånar sin design lite väl friskt från originalet. Efter att ha velat om platsen för produktionen förvärvade man till sist i Mercedes fabrik i Hambac där nu produktionen av Smart-bilar håller på att fasas ut. Totalt har man investerat 50 miljoner euro (cirka 528 miljoner kronor) i fabriken sedan köpet i januari 2021.

Det som började med svammel över en öl är i begrepp att gå i produktion. Ineos sätter nu samman de sista av 130 förseriebilar för att trimma produktionen. En utvärdering och kvalitetskontroll ska göras i mars och månaden efter kan de 15 000 kunder världen över som har reserverat sitt exemplar fullfölja sin beställning.

Foto: Patrick Gosling

Hur många som backar återstår att se då fullständiga specifikationer och exakt prislapp ännu inte är preciserade. Klart är i alla fall att motorerna kommer från BMW och att bilen ska kosta omkring 48 000 pund (närmare 610 000 kronor) i Storbritannien.