Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Gunnar Ljungstedt / Bilsport

Grön Ungdom vill se snabbare A-traktorer

Mopedbilar får köra i 45 km/h, A-traktorer i 30 km/h. Fel, anser Miljöpartiets ungdomsförbund som vill se en hastighetshöjning för A-traktorerna.

Många tycker det är skevt att mopedbilarna, som säkerhetsmässigt klassas som mycket farliga, får lov att rulla i 45 km/h medan A-traktorerna, som oftast byggs baserade på riktiga bilmodeller med hög nivå av krockskydd, endast får ta sig fram i 30 km/h. Dessutom blockerar A-traktorerna, i och med den låga toppfart som tillåts, trafikflödet i större utsträckning.

Grön Ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund, tillhör den skara som anser att hastighetsbestämmelserna för A-traktorer är orättvisa. I vintras tog ungdomsförbundet beslutet att stödja en motion för att få till förhöjd hastighet för A-traktorer. Miljöpartiets partistyrelse är dock inte av samma åsikt och yrkade på avslag till förslaget.

I helgen äger Miljöpartiets kongress rum och Grön Ungdom har inför sammankomsten kampanjat runt om i Sverige för förhöjd A-traktorhastighet. De menar att det går att ana att Miljöpartiets medlemmar kommer att rösta igenom förslaget som partistyrelsen alltså ratade tidigare i år.

LÄS MER: Kraftig ökning av olyckor med A-traktorer 

Grön Ungdom kampanjar för att höja maxfarten hos A-traktorer. Foto: Grön Ungdom Väst

Markus Kerttu, språkrör för Grön Ungdom Väst och den som har skrivit motionen som föreslår att Miljöpartiet ska ta ställning för hastighetshöjningen, säger så här:

– Det är en rättvisefråga för ungdomar på landsbygden att A-traktorer ska få köra i 45 km/h. Mopedbilar får med samma körkort som för EPA:n köra i 45 km/h. De är dyrare, krocktestas inte och har inga krav på besiktning. Vi kan höja hastigheten för EPA- och A-traktorerna och göra vardagen bättre för ungdomar på landsbygden. Det leder både till bättre trafikflöden och lägre varvtal när man får köra på högre växel. Det är bra för ungdomarna och det förbättrar trafiken. Det är dags för #45FörEpan. (Sistnämnda är en så kallad hashtagg för sociala medier, reds anm.)

LÄS MER: Polischef vill förbjuda A-traktorer

Johan Thunberg, ordförande för Miljöpartiets västra valkrets och ombud till kongressen, säger följande angående A-traktorernas maxhastighet:

– MP har den bästa politiken för kollektivtrafik, men den når inte de som bor längst ute på landsbygden. Därför har MP drivit på för att asfaltera och underhålla vägar i dessa områden snarare än att bygga nya motorvägar. Men bilen behövs också när det gäller ungdomarna på landsbygden. Därför tror jag att MP-ombuden kommer rösta för Grön Ungdoms förslag.