Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080814-gröna-bilister-suv080814-gröna-bilister-suv080814-gröna-bilister-suv
080814-gröna-bilister-suv

Gröna Bilister gläds över suvdöden

De tidigare så talrika suvarna för en tynande tillvaro på de svenska vägarna. Försäljningen av suvar med en tjänstevikt på över 1,7 ton har minskat markant, något föreningen Gröna Bilister ser som mycket glädjande.

Fram tills för något år sedan var en stor och biffig suv något av det trendigaste man kunde köra på vägarna. Många uppskattade bilarnas image och krocksäkerheten de erbjöd de åkande. Efter att länge ha varit suvarnas hemland nummer ett har USA vänt sig allt mer mot de bränsletörstande bilarna, och nu märks vändningen även här i Sverige. Enligt föreningen Gröna Bilisters sammanställning minskade antalet suvar med en tjänstevikt på över 1,7 ton med 29,5 procent under det första halvåret 2008. Gröna Bilister gläds över dessa siffror då suvarna anses har vara trafikfarliga och utöva stora belastningar på miljön.

– Det är glädjande att konsumenten nu vänder de stora suvarna ryggen till förmån för mer miljövänliga och mindre trafikfarliga fordon, säger Gröna Bilisters SUV-ansvariga Maria Gardfjell.

Gröna Bilister har använt sig av Bil Swedens nybilsstatistik för att ta fram de nya siffrorna. Under första halvåret 2008 registrerades 3 905 nya suvar med en tjänstevikt på mer än 1,7 ton. Siffran för samma period förra året var 5 535 nya suvar. Suvarnas marknadsandel minskade därmed med 29,5 procent. Men siffrorna visar samtidigt att det inte är helt rätt att säga att suvarna är på utdöende, de blir bara stället mindre. De mindre suvarna ökade nämligen från 3 377 till 4 317. Det kraftigt ökande utbudet av mindre suvar har alltså redan börjat visa sig i försäljningsstatistiken. Totalt sett minskade suvförsäljningen under årets första halvår jämfört med förra året, men eftersom även den totala bilmarknaden har minskat ligger suvarna kvar på 5,9 procent av totalmarknaden. Volvo XC90 blev dock en stor förlorare då försäljningen av denna närmast halverades. Gröna Bilister ser nedgången för suvarna som en stor framgång både för trafiksäkerheten och miljön.

– Skillnaden mellan att köra en tung suv och en vanlig familjekombi kan vara tusen liter extra bensin per år, motsvarande över två ton klimatpåverkande koldioxidutsläpp. Dessutom är en genomsnittlig suv farligare för oskyddade trafikanter än en normalbil, säger Maria Gardfjell.

Läs mer