070413_kia_knd4

Gröngölingen Kia KND-4

Kia tar inga risker. För att ingen ska missa konceptbilen KND-4, som just nu visas på Seoul Motor Show, har man valt att lackera den i en skrikigt grön färg. KND-4 är grunden till nästa generation Sportage.

Koreanska Kia har lyckats charma kräsna européer med den nya Golf-klassutmanaren cee’d. Den lyckade designen är framtagen vid Kias europeiska designcenter i tyska Rüsselsheim (Opels hemstad), det är givetvis en del av förklaringen. Kias senaste konceptbil heter KND-4 och den visas fram till och med söndag på Seoul Motor Show. Denna suv har fått sina former vid designcentret i Namyang, Korea. Här finns ett annat tänk men KND-4, som troligen är grunden till vad som ska bli nästa generation Sportage, kommer säkert att gå hem även i Europa.

Titta bland annat på baklamporna som svänger inåt och fortsätter uppåt i en svart ramp på bagageluckan. Samma tema återfinns på Sportage i dag, och visst för det även tankarna till Volvo V70.

Den tokgröna bilen är 446 centimeter lång, 186 cm bred och 160 cm hög. Axelavståndet mäter 263 centimeter. 

Enligt pressinformationen visar KND-4 tydligt hur Kia arbetar med ”Designology”, en blandning av design och teknologi. Mittkonsolen i kupén domineras av en stor bildskärm och på ratten finns mängder med knappar för att styra alla avancerade funktioner. Bilen är utrustad med Bluetooth och har även en Blueray-spelare (senaste datalagringstekniken med skivor som rymmer tio gånger mer information än en dvd-skiva). 

Som så många andra konceptbilar har KND-4 fyra separata stolar, en konventionell sittlösning lär ersätta denna lösning inför produktion. Andra läckra detaljer i kupén är de dolda röda ljuskällorna i dörrar och på paneler.

Motorn är en diesel på 2,2 liter med ett okänt antal hästkrafter. Klart är dock att fyrhjulsdriften Kias Active Torque Transfer (ATT) som styr kraften till det eller de hjul som har bäst fäste.