Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090521-saab-nödlån
090521-saab-nödlån
090521-saab-nödlån
090521-saab-nödlån

Grönt ljus för nödlån till Saab

Den svenska regeringen är beredd att ge Saab ett miljardlån. Det ser ut att kunna behövas eftersom SVT Rapport uppger att Saabs pengar är slut i mitten av juli. Ett villkor för lånet är dock att det är klart med en ny ägare.

 För första gången ger nu den svenska regeringen ett positivt besked om Saab. Enligt SVT Rapports källor är regeringen beredd att ge Saab ett så kallat undsättningslån som ska hjälpa Saab under tiden för ägarbytet. Enligt SVT Rapport kommer Saabs pengar att vara slut vid mitten av juli och lånet ska se till att Saab håller sig ovanför ytan tills en ny ägare tar över. Villkoret är dock att Saab finner sin nya ägare.

– Saab behöver snabbt få en ny ägare. I ett läge när man har en ny ägare och behöver ett kortsiktigt lån för att klara den löpande verksamheten så kan vi vara beredda att ge det, säger Frank Nilsson, pressekretare hos Maud Olofsson till Expressen.se.

Ungefär samtidigt som beskedet kom om regeringens klartecken för ett nödlån tog försäljningen av GM Europe ett kliv framåt. På onsdagen mottog den tyska regeringen bud från tre intressenter. Italienska Fiat, kanadensiska Magna Steyr och belgiska holdingbolaget RHJ International lämnade alla tre in sina bud. Buden gäller hela GM:s europeiska verksamhet, Saab undantaget. Försäljningen av Saab uppges skötas i en separat process. Fiat förklarar ändå att de vill att Saab ska ingå i den jättekoncern italienarna har siktet inställt på. En österrikisk tidning rapporterade tidigare i veckan att Fiat vill att Saabs uppgift i den stora koncernen ska vara att bygga sportbilar och cabrioleter.

Lånet till Saab kommer att gälla i sex månader och hur stort det blir vet än så länge ingen. Staten har totalt satt undan fem miljarder kronor i undsättningslån till biltillverkarna. Frank Nilsson kan inte svara på hur mycket av den summan som kan bli aktuell för Saab. ”Det finns inga sådana siffror i dag”, säger han till Expressen.se.