Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080529-bmw-m1-produktion
080529-bmw-m1-produktion
080529-bmw-m1-produktion
080529-bmw-m1-produktion

Grönt ljus för ny BMW M1?

Ja det verkar så. I alla fall om man får tro BMW:s styrelseledamot Herbert Diess. Diess avslöjar i en intervju att en ny M1 i allra högsta grad finns på BMW:s agenda.

Nyligen visade BMW upp sitt läckra koncept M1 Hommage. Som namnet antyder var konceptet en hyllning till den numera historiska M1. Men konceptet sågs även som en indikation på att BMW planerar att återuppliva det klassiska namnet. När M1 Hommage presenterades var dock BMW ganska tydliga med att det inte var tal om att det skulle bli någon produktionsbil. Men nu sparkas spekulationerna om en produktionsbil igång på allvar.

I en intervju med den brittiska tidningen Car Magazine avslöjar styrelseledamoten Herbert Diess att det finns planer på att återuppliva M1. Han säger bland annat att BMW har kunskapen, de rätta motorerna och infrastrukturen för att kunna bygga en bil av M1:s kaliber.

M1 Hommage har en stark koppling till originalet som tillverkades mellan 1978 och 1981. Men de senaste uppgifterna gör gällande att en eventuell produktionsbil inte kommer att använda sig av det klassiska namnet M1. Den kommer troligtvis att bli en tydlig efterträdare till M1, men BMW vill uppenbarligen att den nya bilen ska bli just det – en ny bil, och inte en modern tolkning av originalet. Annars kommer det mesta att vara sig likt. Den annorlunda dörrlösningen kommer att vara kvar och motorn bli naturligtvis mittmonterad. Ett brott mot traditionen är dock att det ryktas om tre motoralternativ. Den prisbelönta treliters sexan blir troligtvis instegsmotorn, följd av M3:s V8 och en turbomatad version av M5:s V10-motor som värstingalternativ.

Läs allt om M1 Hommage