Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: DeLorean

Grönt ljus för nytillverkning av DeLorean DMC-12 – så blir den

Orderböckerna öppnades på glänt redan 2016 och en nyproduktion av 1980-talsklassikern DMC-12 planerades till 2017. Sedan hände ingenting. Tills nu.

DeLorean DMC-12 är en av bilhistoriens mest omsusade modeller. Måsvingedörrar, Lotuschassi, kildesign och kaross i rostfritt stål för all del men kanske mer för sin roll i filmtriologin Tillbaka till framtiden.

1995 återuppstod det brittiska märket i USA med service och reservdelar som affärsidé. En nyproduktion av bilar kom på tal 2015 i och med nya lättade regler rörande bilar tillverkade i upplagor på max 325 exemplar. DeLoren valde att öppna orderböckerna men det nya reglementet stod och malde hos det amerikanska trafiksäkerhetsverket NHTSA.

PROV: DeLorean DMC-12 (1982)

Branchorganisationen SEMA lämnade in en stämningsansökan i oktober 2019 och nu har ärendet tagit fart på nytt. NHTSA har släppt ett 120-sidigt dokument med riktlinjer för hur Low Volume Motor Vehicle Manufacturers Act ska fungera. Bland annat gäller det lättnader på säkerhetsfronten.

Några 325 stycken DMC-12 blir det dock inte enligt DeLorean själva och en produktion är inte att vänta inom det närmaste året. Anledningen har inte bara med den nya lagen att göra utan även med utvecklandet av den ”nya” bilen.

Klart är nämligen att den kommer att få en del nymodigheter som kunder i dag kräver. Bilarna ska byggas av både nytillverkade delar samt det man har på hyllorna – där finns cirka 3,5 miljoner reservdelar.

V6-motorn av PRV-typ, som vi bland annat känner från Volvo 760 kommer inte finnas kvar. I dagsläget väljer man mellan två motorer där den ena sägs vara på väg att fasas ut. Hästkraftsantalet kommer att mer än fördubblas – från originalets 130 till minst 300 vilket per automatik ger uppdaterade bromsar. Nya DMC-12 kommer även få saker som låsningsfria bromsar, antisladdsystem, navigation, eluppvärmda/kylda stolar och styrservo samt uppgraderad ljudanläggning med Bluetooth.

LÄS MER: Svävande DeLorean DMC-12 till salu

Målet är att bygga en bil som kan användas dagligen och inte bara åka till träffar och evenemang med. Prislappen väntas bli omkring 100 000 dollar – knappt en miljon kronor.

Vill du veta hur det ser ut i DeLoreans garage  i Texas kan du klicka här (Google Maps).