Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110225-growler e concept110225-growler e concept110225-growler e concept
110225-growler e concept

Growler E 2011 – läcker hyllning till Jaguar E-Type

Jaguar E-Type fyller som bekant 50 år i år och för att uppmärksamma den brittiska sportbilens jubileum har en hemlig schweizisk affärsman med hjälp från svenskt håll låtit ta fram ett koncept som får det att vattnas i munnen. Growler E 2011 kan komma att byggas.

Bo Zolland från Umeå-baserade Vizualtech är erkänt duktig på att ta fram former som väcker känslor och habegär. Nyligen fick Bo och schweiziske formgivaren Robert Palm i uppdrag att ta fram en konceptbil som är en ren hyllning till världens förmodligen mest klassiska sportbil – Jaguar E-Type. Uppdragsgivare är en schweizisk affärsman som har valt att förbli anonym.

Formerna andas extremt mycket E-Type, men tekniken under har ingenting med originalet att göra. Precis som på E-Type som kom 1961 är huven lång med kupéutrymmet placerat långt bak. Grillen är omisskännlig originalbilens. Tydligaste skillnaden i nosen jämfört med E-Type är konceptbilens dubbla strålkastare.

Growler E 2011 Concept, som är konceptbilens namn, är baserad på Jaguar XKR och dess kompressormatade V8-motor på fem liter och 510 hästkrafter. Men i Growler E är effekten uppskruvad till 600 hästkrafter. Lägg därtill att Growler E är drygt ett par hundra kilo lättare (totalt 1 550 kilo) än XKR tack vare flitigt användande av kolfiber och kompositmaterial i kaross och chassikonstruktion. Medan Jaguar XKR fixar 0-100 km/h på 4,8 sekunder räknar man med att Growler E gör samma sprint på under fyra sekunder.

Komponenter så som hjulupphängning och växellåda är hämtade från XKR, likaså är stora delar av interiören XKR:s.

Growler E 2011 Concept är tänkt att förbli en unik bil i ett endaste exemplar. Men, om det visar sig finnas ett intresse för bilen, finns möjligheten att den handbyggs i liten upplaga.

Läs mer