Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110307-growler e110307-growler e110307-growler e
110307-growler e

Growler E sätts i produktion

Ljuvliga nyheter för alla Jaguar E-Type-fantaster och alla som uppskattar svenska Vizualtechs skapelser. Growler E som presenterades för ett par veckor sedan går i produktion.

I slutet av februari visade vi er en konceptbil – Growler E – som ska ses som en hyllning till Jaguar E-Type som fyller 50 år i år. Growler E är inget mindre än en läcker skapelse ritad av svensken Bo Zolland på Umeå-företaget Vizualtech. Till sin hjälp har han haft designern Robert Palm.

 Men bilen förväntades förbli en konceptbil, om nu inte intresset för den skulle vara stort, då kunde en begränsad upplaga eventuellt tas fram.

 Nu meddelar Robert Palm att Growler E ska byggas och att det första exemplar kommer att stå klart till sommaren 2012, om allt går som förväntat. Hur många som ska byggas är okänt, men räkna med en liten upplaga.

 Varje bil kommer att byggas för hand, något som tar sex månader. Tre eller fyra bilar kan byggas parallellt. Om intresset för bilen visar sig vara riktigt stort kan Vizualtech komma att låta specialister på exempelvis Valmet i Finland eller Steyr i Österrike bygga den.

 Growler E har en kaross i kompositmaterial som är fastsatt på ett chassi i kolfiber. Många komponenter, exempelvis motorn, är hämtade från Jaguar XKR. Den kompressormatade motorn är dock upptrimmad till 600 hästkrafter från originalets 510 hästkrafter. 0-100 km/h beräknas gå på under fyra sekunder.

 Fler bilder på Growler E hittar du här.