Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Michael LohschellerMichael LohschellerMichael Lohscheller
Michael Lohscheller Foto: Opel Automobile GmbH

GT X Experimental ger en glimt av Opels nya ”ansikte”

Det händer mycket kring Opel just nu. Nyligen kunde man presentera de första gröna siffrorna på närmare 20 år, och som vi berättat tidigare har man även ett helt nytt designspråk på gång. 

Nu ger man en första glimt av konceptbilen Opel GT X Experimental som i sin tur ska ge en försmak av Opels nya former.

För ett år sedan köpte PSA-koncernen förlusttyngda Opel/Vauxhall av General Motors. Sedan dess har allt gått fort – till synes åt rätt håll.

I slutet av juli kunde Opel visa på lönsamhet för första gången på 19 år. Enligt PSA gjorde Opel en vinst på 502 miljoner euro (lite mer än fem miljarder kronor) under årets första sex månader, med en vinstmarginal fem procent – mycket tack vare olika besparingar och lägre produktionskostnader.

Men det händer mer inom Opel. Bland annat håller man på och tar fram ett helt nytt designspråk kallat Opel Compass, vilket vi skrivit om förut.

Nya konceptbilen Opel GT X Experimental, som vi nu får se en skymt av, är ett första exempel på den tyska tillverkarens nya ”ansikte”.

Ansikte är också just rätta ordet – vi får nämligen i det här läget bara se en skymt av fronten på konceptbilen. Dock visar den tydligt prov på det kompassliknande formspråk vi beskrivit förut: strålkastarnas raka LED-slingor bildar två horisontella ”axlar”, medan ett veck som sträcker sig från huven ner över stötfångaren bildar de vertikala ”axlarna”. De båda axlarnas skärningspunkt utgörs av Opels emblem.

Opel GT X Experimental ska visas i sin helhet innan året är slut, men den som väntar på att designen ska tas i bruk på riktigt får vänta ett tag till. Först lagom till mitten av 2020-talet ska Opels bilar bära Compass-formerna.

Opel använder i övrigt orden ”tysk”, ”lättillgänglig” och ”spännande” för att beskriva GT X Experimental. Dessa ord ska karaktärisera alla framtida modeller från Opel.”Jag är mycket stolt över att kunna ge en första glimt av GT X Experimental. Konceptbilen visar med självsäkerhet våra värden som varumärke. Traditionella drag som tysk ingenjörskonst, precision och kvalitet sammanförs med spännande och innovativa idéer för en kittlande bilupplevelse. GT X Experimental belyser allt detta”, säger Opels vd Michael Lochseller i ett uttalande.

https://youtu.be/lG8h0ITfQmE