Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090504-gta-spano
090504-gta-spano
090504-gta-spano
090504-gta-spano

GTA Spano – Spaniens bidrag till sportbilsscenen

Danska Zenvo ST1 får nu konkurrens när spanska GTA Spano intar den stenhårda sportbilsscenen. Även om Spano lär bli efterhängd av dansken går spanjoren inte av för hackor – 8,3-liters V10 med 780 hästkrafter ger en 0-100 km/h-tid på 2,9 sekunder.

Svenska Koenigsegg är inte längre så unika som en liten och oberoende supersportbilstillverkare. Nya konkurrenter ploppar upp med jämna mellanrum. Danska Zenvo ST1 ser på pappret ut att ha nog med muskler för att ge svensken en rejäl omgång. Nu kommer ytterligare en vass konkurrent, den här gången från Spanien. Spanska motorsportföretaget GTA Motorsports, som bland annat tävlar i Formel 3, började för fem år sedan med ett projekt som skulle sluta med en färdig supersportbil av yppersta klass. GTA Spano  har äntligen premiärvisats och kommer troligtvis att bjuda på hårdnackat motstånd mot sina kollegor i supersportbilsklassen.

Under det aningen anonyma och slätstrukna skalet finns imponerande teknik med en 8,3-liters mittmonterad V10-motor som främsta kännetecken. Motorn levererar inte mindre än 780 hästkrafter och 920 Nm i maximalt vridmoment. Det ska vara nog för att accelerera GTA Spano från 0-100 km/h på endast 2,9 sekunder. Toppfarten anges till 350 km/h. Växellådan är sjustegad och kan fås antingen som manuell eller sekventiell. En bidragande orsak till den kvicka accelerationen är bilens vikt. Chassit är tillverkat helt och hållet av kolfiber, kevlar och titan vilket gör att totalvikten stannar på 1 350 kilo. Själva chassit väger endast 56 kilo. 380-millimeters kolfiberkeramiska bromsar ska få stopp på vansinnesfärden.

GTA Spano ska tillverkas i endast 99 exemplar i en takt om 20 bilar per år. 15 bilar är redan bokade enligt GTA och den första uppges gå till en kinesisk kund. Priset? I runda slängar sex miljoner kronor beroende på utrustningsnivå.

Läs mer